19.7 C
Pristina
E hënë, 5 Qershor, 2023

Shfaqet në Bruksel deputetja e Vuçiqit: E prezantova statutin e Asociacionit, Kurti e Bislimi gjuanin fjalë

- Advertisement -

Të rekomanduara

Danijela Vujičić, koordinatore e Ekipit Menaxhues për hartimin e Statutit të Asociacionit të Komunave me shumicë Serbe, tha se ekipi kishte vetëm 30 minuta, siç e parashihte Bashkimi Evropian, për ta paraqitur draftin, por se kryeministri i Kosovës, Albin Kurti dhe zv.kryeministri Besnik Bislimi, sipas saj, “po e shanin dhe ishin të pasjellshëm”, shkruajnë mediumet serbe.

“Pas pesë vitesh patëm mundësinë të prezantojmë draftin e Statutit të ZSO-së. Përveç fjalës hyrëse që mbajta, kishim vetëm 30 minuta siç e kishte parashikuar BE-ja. Ishte e pamundur të prezantoheshin 67 nene dhe nëntë kapituj në 30 minuta, por përmes prezantimit arrita ta them këtë, tani është punë e madhe që delegacioni ta lexojë artikull për nen dhe palët të bëjnë vërejtje të caktuara”, shpjegoi ajo në një deklaratë për gazetarët në Bruksel pasi ekipi prezantoi draftin.

- Advertisement -

Ajo tha se së bashku me kolegun e saj Beloviq, në atë takim kanë përjetuar një shqetësim të madh.

“Po të mos ishte Aleksandar Vuçiq, do të kishte ndodhur kaos. Kurti dhe Bislimi gjatë gjithë kohës kanë sharë, duke u drejtuar atyre në mënyrë tallëse dhe të vrazhdë, me përbuzje dhe nënçmim. Presidenti Vuçiq ka reaguar ashpër ndaj kësaj”, ka shtuar Vujiçiq.

Ajo ka raportuar se me të hyrë në sallë, presidenti i Serbisë i ka përshëndetur me “ku jeni serbët e mia nga Kosova dhe Metohia”, pas së cilës “kaos kaos”, sepse Kurti dhe Bislimi kanë pyetur pse po përdor termin Kosovë dhe Metohija, pasi Kosova nuk është pjesë e Serbisë.

Ajo po ashtu ka thënë se ndaj Ekipit Menaxhues është bërë presion i madh në dy javët e fundit në media e Kosovës

- Advertisement -

Ajo theksoi se nëse presidenti Vuçiq nuk do të hidhej në argumentin për t’i mbrojtur ato si gra mbi të gjitha, nuk do të kishte pasur mundësi që ato të paraqesin punën e madhe që kanë investuar në draftin e Statutit.

Ajo ka sqaruar se Statuti është punuar katër muaj, nga prilli 2018 deri në gusht 2018 dhe më pas janë konsultuar kryetarët e të gjitha komunave, kryetarët e kuvendeve, publiku akademik, ekspertë nga fusha e ekonomisë, shëndetësisë dhe mbrojtjes sociale.

“Korniza jonë ka qenë që në draft Statut të përfshihen katër marrëveshjet për të cilat dialogu është rënë dakord, as këtë nuk kanë dashur ta dëgjojnë me qetësi. Që statuti të ketë rëndësi, duhet së pari të përmbushin Marrëveshjen për Parimet e Normalizimit. e Marrëdhënieve dhe më pas Plani i Zbatimit që të jetësohet dhe të jetë pjesë e rendit juridik”, theksoi ajo.

Ai vuri në dukje se është dashur të hartohet një plan zbatimi dhe meqenëse Asociacioni është “sui generis”, ata do të duhet të zbatojnë planin e zbatimit, marrëveshjen e dytë që lidhet ngushtë me të parën, që ka të bëjë me parimin e normalizimit. të marrëdhënieve ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës.

“Ne i përmbahemi rreptësishtë kornizës. Statuti është i shkëlqyer”, nënvizoi Vujiçiq.

- Advertisement -
- Advertisement -

Të fundit

Peci i reagon Hotit: Hera e fundit që polemizoj me një analfabet

Ministri i Bujqësisë, Faton Peci, i është kundërpërgjigjur deputetit të LDK-së, Avdullah Hoti, i cili ka thënë se ministri...

Më shumë