5.3 C
Pristina
Sunday, April 21, 2024

Serbia hap degë mobile bankare në afërsi të pikave kufitare me Kosovën

- Advertisement -

Banka Postare e Kursimeve e Serbisë ka ngritur disa degë mobile të improvizuara në afërsi të katër pikave kufitare me Kosovën: Jarinje, Bërnjakë, Konçul dhe Merdar.

- Advertisement -

Sipas autoriteteve në Serbi, një gjë e tillë është bërë për t’ua lehtësuar serbëve të Kosovës tërheqjen e të ardhurave nga buxheti i Serbisë, të cilat ata i marrin në dinarë, njofton REL, redaksia në gjuhën serbe.

Rregullorja e re e Bankës Qendrore të Kosovës, e cila e përcakton euron si valutë të vetme për transaksionet e pagesave në Kosovë, ka hyrë në fuqi më 1 shkurt, në bazë të të cilës rregullore Dogana e Kosovës ka ndaluar importin e dinarëve nga Serbia në dy raste.

- Advertisement -

Sipas Zyrës për Kosovë në Qeverinë e Serbisë “kjo zgjidhje teknike është e karakterit të përkohshëm, derisa të vendoset funksionimi normal i transaksionit të pagesës në zonat me shumicë serbe në Kosovë”.

Banka Qendrore e Kosovës ka vendosur një fazë tranzicioni prej tre muajsh, në mënyrë që qytetarët të mos pësojnë nga zbatimi i rregullores së re, duke iu dhënë njëherësh kohë të mjaftueshme për t’i hapur llogaritë bankare dhe për të pranuar mjetet në valutën euro.

Për këtë çështje në fund të muajit të kaluar u diskutua edhe në Bruksel, por nuk pati ndonjë rezultat. Përfaqësuesi i posaçëm i BE-së, Miroslav Lajçak tha se nevojiten takime tjera shtesë lidhur me këtë temë.

- Advertisement -
Lajmet e fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -