28.7 C
Pristina
Wednesday, June 12, 2024

Rron Gjinovci me organizatën e tij që mbikëqyrin UP-në nuk dijnë ta shkruajnë fjalën ‘gjysmë’

- Advertisement -

Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim (ORCA), e cila udhëhiqet nga Rron Gjinovci në përvjetorin e 53-të Universitetit të Prishtinës ia huqin duke mos ditur që të shkruajnë fjalën gjysmë.

- Advertisement -

Gjatë një aktiviteti të mbajtur një ditë më parë nga ORCA shkruhej fjalia “Gjysëm shekulli Universitet” në vend që të ishte “Gjysmë shekulli Universitet”.

Fjala “gjysëm” nuk ekziston në fjalorin e gjuhës shqipe.

- Advertisement -

Në këtë aktivitet kjo organizatë ka treguar problemet që sipas tyre, përballet Universitetit i Prishtinës.

Postimi i plotë i ORCA-s:

- Advertisement -

VAZHDIMI I PËRPJEKJES 53 VJEÇARE PËR UNIVERSITET

Gjashtë vite më parë disa organizata të shoqërisë civile me fokus sferën e Arsimit të Lartë në Kosovë themeluan Koalicionin për Integritet dhe Transparencë në Universiteti – KITU. Vit pas viti, përmes hulumtimeve sistematike, monitorim të punës së Institucioneve të Arsimit të Lartë, e aktiviteteve avokuese, këto organizata kishin arritur ta shpërfaqnin gjendjen e universiteteve publike në vend dhe të inicionin ndryshime domethënëse në këtë sferë.

Në vitin 2017 mosjustifikimi i titujve akademik në Universitetin e Prishtinës kapte 72% të profesorëve, ndërsa në vitin 2021 ka rënë në 31%. Nga 1320 punime shkencore në UP sa ishin në vitin 2017 u rritën në 2703 në vitin 2021. Për më tepër punimet pas vitit 2017 shënojnë 55% të totalit të punimeve në kuadër të universitetit që datojnë nga punimi i parë i botuar më 1988.

Nga viti 2017 brenda UP-së u konfirmuan 6 plagjiatura nga vet institucioni dhe u shpallën 7 plagjiatorë zyrtarisht. Nga abuzimet enorme përmes mbinormave (orëve shtesë të profesorëve) pati reduktim sistematik të tyre si reagim ndaj kritikave, rrjedhimisht në 1.047.348 mijë Euro të kursyera nga financat publike.

U shpërfaq politizimi i skajshëm i UP-së, pazaret me tema të diplomave, dallaveret e kryera nga kolegjet private, gjendja e bibliotekave e perceptimi i studentëve mbi gjendjen në universitet. Të gjitha këto së bashku me historikun e Universitetit të Prishtinës, u përmblodhën në dokumentarin e përgatitur nga KITU për nder të 53 vjetorit të këtij institucioni.

Dokumentari së bashku me raportin përmbledhës të punës së KITU-së do të jenë të qasshëm për publikun në ditët në vijim.

Përpjekja vazhdon!

- Advertisement -
Lajmet e fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -