7 C
Pristina
Thursday, April 25, 2024

Cili është vendi më i mirë për t’u ulur në një avion për t’i mbijetuar një aksidenti

- Advertisement -

Udhëtimi me aeroplan është një nga mënyrat më të sigurta të transportit, dhe shanset që dikush të vdesë në një aksident avioni janë 1:11,000,000, por ajo që dihet më pak është se shanset për të mbijetuar në një aksident avioni varen edhe nga zgjedhja e ulëses në aeroplan.

Eksperti australian i aviacionit dhe profesori i Universitetit të Queensland-it Qendror, Doug Drury, zbuloi për The Conversation një shkallë të vdekshmërisë prej 44 për qind për pasagjerët e ulur në ulëset në mes të avionit, krahasuar me 28 për qind për ulëset e pasme në qendër.

- Advertisement -

Drury thekson se ulëset në korridor nuk ofrojnë një parakolp në njërën anë, kështu që pasagjeri ka të ngjarë të goditet nga mbeturinat gjatë përplasjes.

Pasagjerët që nuk mund të sigurojnë vendet më të sigurta mund të kenë fat më të mirë për të mbijetuar në ulëset qendrore dhe ulëset në dritare në pjesën e mesme të avionit.

- Advertisement -

Megjithatë, shanset tuaja për të vdekur në një aksident avioni varen më pak nga vendi ku jeni ulur dhe më shumë nga rrethanat e përplasjes, thotë Drury.

Në të njëjtën kohë, ai siguron se udhëtimi ajror është mënyra më e sigurt e transportit.

Vendi më i mirë dhe më i keq për t’u ulur në një aksident avioni

- Advertisement -

Por meqenëse aksidentet e avionit ndodhin, Drury i ka zbuluar vendet më të mira dhe më të këqija për t’u ulur në një aeroplan.Si shembull, ai e përdori fluturimin 323 të United, i cili u rrëzua në Sioux City, Iowa (SHBA) në vitin 1989. Në atë aksident, 184 nga 269 pasagjerët mbijetuan, dhe shumica e tyre ishin ulur pas klasit të parë.

Një studim i revistës Time që përfshin 35 vjet zbuloi se vendet në të tretën e pasme të avionëve përbënin 32 për qind të viktimave, krahasuar me 39 për qind në të tretën e mesme dhe 38 për qind në të tretën e përparme të avionëve.Ulëset e daljes emergjente janë më të mirat.

Sipas një studimi të Universitetit të Greenwich-it, të mbijetuarit e përplasjes së avionit që ulen pranë daljeve emergjente janë në gjendje të dalin nga avioni më shpejt, duke i bërë ata më të prirur të largohen nga vendi i përplasjes.

Shkencëtarët kanë zbuluar se ulëset deri në pesë rreshta nga dalja ofrojnë një shans më të mirë për t’u shpëtuar në rast zjarri të avionit.

Megjithatë, kur jeni ulur gjashtë ose më shumë rreshta nga dalja emergjente, shanset tuaja për të vdekur janë shumë më të mëdha se ato për të mbijetuar, thonë shkencëtarët.

I njëjti studim i cituar tregon se për një vend në korridor ka vetëm një ndryshim “margjinal” në shanset për të mbijetuar nga një përplasje avioni.Shkencëtarët i bazuan rezultatet në deklaratat e 2000 të mbijetuarve të 105 përplasjeve të avionëve në mbarë botën.

Mundësia e mbijetesës nuk duhet të bazohet në aftësitë financiare të udhëtaritKur bëhet fjalë për të mbijetuar nga zjarri i aeroplanit, pasagjerët e ulur në korridor kishin një shans pak më të madh për të mbijetuar, në 65 për qind, krahasuar me 58 për qind të pasagjerëve të ulur pranë dritares.

Pasagjerët në pjesën e përparme të avionit kishin 65 për qind mundësi për t’i shpëtuar zjarrit, ndërsa ata në pjesën e pasme kishin vetëm 53 për qind.Mundësia juaj për të mbijetuar nuk duhet të bazohet në aftësinë tuaj për të paguar një vend për dalje emergjente ose për ta rezervuar vendin tuaj në internet, thotë Robert Gifford, drejtor i Këshillit Këshillimor Parlamentar të Mbretërisë së Bashkuar për Sigurinë e Transportit.Të gjithë avionët duhet të kalojnë një provë për tu zbrazur në 90 sekonda. Në teste, ekuipazhi i kabinës i ndihmon pasagjerët kur dalin.

Megjithatë, ekspertët theksojnë se situatat eksperimentale nuk i marrin parasysh lidhjet shoqërore mes pasagjerëve, për shembull që të rriturit zakonisht i ndihmojnë fëmijët të ikin para tyre.

Daljet nga avioni mund të jenë gjithashtu të papërdorshme ose të bllokuara, dhe disa anëtarë të ekuipazhit mund të vdesin edhe vetë në aksident.

Pasagjerët në një studim sigurie kanë më shumë gjasa t’i ndjekin udhëzimet e ekuipazhit të kabinës sesa në një emergjencë të vërtetë.

Në raste urgjente reale, ku pasagjerët mund të zgjedhin se cilat drejtime të marrin për të shpëtuar, ata mund të përfundojnë duke injoruar urdhrat e ekuipazhit dhe të përpiqen të përdorin daljen e tyre më të afërt, zbuloi një studim i vitit 2008./Daily Mail

- Advertisement -
Lajmet e fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -