28.7 C
Pristina
Wednesday, June 12, 2024

Britania e Madhe nuk do të mbështesë formimin e Republikës Srpska në Kosovë

- Advertisement -

“Kjo do të çonte në konsolidimin e etnonacionalizmit dhe nuk do të çonte në unitet”, tha kryetarja e Komisionit për Politikë të Jashtme të Parlamentit Britanik, Alicia Kerans kur tregoi pse nuk do ta mbështet krijimin e një sozie të “Republika Srpska” në Kosovë.

- Advertisement -

Britania e Madhe nuk do të mbështesë formimin e Republika Srpska [enklava serbe] në Kosovë, tha kryetarja e Komisionit për Politikë të Jashtme në Parlamentin Britanik, Alicia Kearns, duke komentuar planin franko-gjerman për Serbinë dhe Kosovën, i cili synon normalizimin e marrëdhënieve mes dy palëve.

“Paqartësia e gjuhës në planin [francezo-gjerman] është problematike. Flitet për vetëqeverisje. Çfarë do të thotë? A do të thotë kjo degë e ujit, rrymës dhe gazit, apo vetëqeverisje do të thotë struktura të veçanta qeverisëse? Ne nuk duhet të lejojë Republikën Srpska në Kosovë”, tha Kearns për Al Jazeera.

- Advertisement -

“Ne jemi të vetëdijshëm se kjo çon në konsolidimin e etno-nacionalizmit dhe nuk çon në unitet”, shtoi ajo.

Në përpjekjet e Perëndimit për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, e cila shpalli pavarësinë në shkurt të vitit 2008, Beogradi zyrtar këmbëngul që në Kosovë të formohet Asociacioni i Komunave Serbe si pikë kyçe për vazhdimin e dialogut. Kryeministri i Kosovës Abin Kurti thotë se çdo Asociacion mund të formohet vetëm në përputhje me Kushtetutën e Kosovës dhe nuk mund të ketë autoritet për të bllokuar vendimet e qeverisë në Prishtinë, ashtu siç entiteti Republika Srpska mund të bllokojë vendimet e qeverinë shtetërore në Bosnje dhe Hercegovinë.

Sipas Kearns, Britania e Madhe mbetet absolutisht e përkushtuar ndaj stabilitetit në Ballkanin Perëndimor, si dhe “të mos pengohet në rrënjosjen e etno-nacionalizmit”.

- Advertisement -

Kearns thotë se ka folur me ministrin e Jashtëm të Kosovës.

“Ka aspekte të mira të planit franko-gjermano-amerikan, por formimi i një enklavë serbe është diçka që ne ,Britania e Madhe, ishim shumë të qartë, nuk e mbështesim.

Politika secesioniste në Bosnje dhe Hercegovinë

Duke folur për Bosnjën dhe Hercegovinën, Kearns thotë se politika secesioniste është më e rrënjosur se kurrë.

Ai i konsideron pozitive premtimet e Përfaqësuesit të Lartë të Komunitetit Ndërkombëtar në Bosnje dhe Hercegovinë, Christian Schmidt, i cili “premtoi të mos lejojë shpërndarjen e pronës shtetërore në Republikën Srpska, si dhe të anulojë përkujtimin e 9 janarit të ardhshëm

Ajo ditë festohet në Republikën Srpska si një festë entiteti, e cila shënon datën nga viti 1992 kur, në kundërshtim me rregullimet kushtetuese të asaj kohe, u shpall në mënyrë të njëanshme një krijim i quajtur “Republika Serbe e Bosnjës dhe Hercegovinës”, që ishte preludi i luftë. Për boshnjakët dhe kroatët, kjo datë përfaqëson fillimin e persekutimit dhe krimeve masive. Gjykata Kushtetuese e BiH e shpalli 9 janarin si festë antikushtetuese të RS.

“Këto janë premtime pozitive që ai bëri përpara Komitetit Britanik të Politikës së Jashtme,” tha Kearns për Al Jazeera, duke vlerësuar pozitivisht faktin se Bosnja dhe Hercegovina formoi shpejt një qeveri pas zgjedhjeve në tetor të vitit të kaluar.

- Advertisement -
Lajmet e fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -