17 C
Pristina
Tuesday, May 28, 2024

Zbulohen sinjale misterioze në radio, alienët po përpiqen të komunikojnë me Tokën?

- Advertisement -

A ka jetë në univers? Shumica e astrofizikanëve dhe astronomëve pohojnë se jeta ekziston diku në hapësirë. Edhe shkencëtari i famshëm Stephen Hawking besonte se alienët ekzistojnë!

Sigurisht, askush nuk e di se si mund të duken këto forma jete, ndoshta jo domosdoshmërisht siç shfaqen në filmat fantastiko-shkencor. Por për një kohë të gjatë astronomët kanë bërë shumë për të udhëhequr kërkimin e planetëve me kushte të banueshme në hapësirë.

- Advertisement -

Të gjesh jetë në një planet ose thjesht të provosh se dikur ka ekzistuar jeta në këto botë të largëta është një pyetje pa përgjigje dhe një nga qëllimet kryesore të shkencës. Shumë teleskopë janë fokusuar në atmosferat e planetëve gjatë viteve, por asnjëri prej tyre nuk ka zbuluar jetë atje.

- Advertisement -

NASA me teleskopin hapësinor James Webb synonte ekskluzivisht kërkimin e jetës jashtëtokësore. Shkencëtarët kanë zhvilluar një mjet për të hulumtuar botët e mundshme që mund të përmbajnë jetë potenciale, dhe ata kanë një qasje për të arritur këtë qëllim.

Tani për tani, studiuesit po fokusohen në ekzaminimin e shtresës mbrojtëse të ozonit në planet. Shtresa e ozonit mbron biosferën e Tokës nga rrezatimi i rrezikshëm ultravjollcë (UV) i diellit.

Sipas një studimi të fundit, të botuar në revistën Nature Communication, ndërsa universi zgjerohet, yjet “të porsalindur” bëhen gjithnjë e më të pasur me metale, duke i nënshtruar krijesat ndaj rrezatimit ultravjollcë gjithnjë e më të fortë.

- Advertisement -

Me këto të dhëna, shkencëtarët zbuluan se ata kishin kërkuar për alienë në “të gjitha vendet e gabuara” për kaq shumë kohë. Sipas studimit, jeta jashtëtokësore mund të gjendet në planetë me një veti shumë specifike, të cilën ata nuk e kishin marrë parasysh më parë.

Sipas gjetjeve, planetët e strehuar nga yje me metal të ulët mund të jenë më të përshtatshëm për jetë.

Shkencëtarët kanë zbuluar se megjithëse yjet e pasur me metale (si Dielli i Tokës sonë) lëshojnë më pak rrezatim UV sesa yjet e varfër me metal, sipërfaqja e planetëve të tyre në fakt është e ekspozuar ndaj rrezatimit UV më intensiv.

Prandaj, ky mund të jetë një faktor që çon në dëmtim gjenomik dhe një kërcënim për të gjitha format e jetës.

Shkencëtarët besojnë se jashtëtokësorët po përpiqen të krijojnë kontakt me Tokën

Shkencëtarët besojnë se alienët po përpiqen të kontaktojnë Tokën pasi zbuluan pesë shpërthime të reja radio nga hapësira. Ideja se ka alienë atje në një nga planetët në hapësirë ​​nuk është diçka për të qenë skeptike. Megjithatë, që këto janë qenie me teknologji njerëzore, d.m.th. metoda të komunikimit dhe madje edhe të vetëdijes tingëllon joreale. Deri më tani, natyrisht, nuk ka asnjë provë se jeta ekziston në hapësirë.

Nga ana tjetër, shkencëtarët besojnë se mund të ketë alienë që jetojnë 4 miliardë vite dritë larg duke u përpjekur të krijojnë kontakt me Tokën. Një botim në revistën Astronomy & Astrophysics përshkruan detajet e këtij pretendimi.

Joeri van Leeuwen, një shkencëtar në Universitetin e Amsterdamit, bashkëpunoi me një grup astronomësh nga e gjithë bota për një ekspozitë. Raporti shqyrton pesë shpërthime të shpejta të radios (FRB) nga viti 2019 që u zbuluan gjatë përmirësimit të teleskopit të radios Westerbork Synthesis në Holandë.

Westerbork është një makinë moderne, një nga më të fuqishmet në botë. Sistemi përmban 14 pjata 25 m dhe superkompjuterin e tij, Apertif Radio Transient System (ARTS) që e bën atë jashtëzakonisht të ndjeshëm ndaj FRB-ve.

Vetëm përmes rezolucionit shumë të lartë të kohës dhe frekuencës së ARTS zbulohen këto FRB të pakapshme, duke prodhuar një pamje të paanshme të vetive të brendshme të popullsisë, sipas raportit të Joery van Leeuwen.

Lidhur me përmirësimet në Westerbork, Eric Kooistra duke folur në Institutin Hollandez për Radio Astronominë tha: Ne e projektuam shumicën e sistemit vetë, me një ekip të madh. Kjo rezultoi në një makinë moderne, një nga më të fuqishmet në botë.

Westerbork jo vetëm që ishte në gjendje të identifikonte shpërthimet e shpejta të radios, por gjithashtu kishte aftësinë të identifikonte se nga vinin ato. Rezultati ishte se në një periudhë pesë-javore në vitin 2019, astronomët gjetën pesë FRB. Këta kishin udhëtuar rreth 4 miliardë vite dritë në hapësirë.

Megjithatë, në rrugën e tyre për në Tokë, tre nga pesë shpuan Galaktikën Trekëndore (një galaktikë spirale tre milionë vite dritë larg në yjësinë Trigus).

Shkencëtarët mendojnë se sinjalet që vijnë janë nga yjet neutron ose vrimat e zeza. Disa pretendojnë se është e mundur që një racë aliene të ketë krijuar sinjalet në një përpjekje për të kontaktuar këdo tjetër që mund të jetë atje.

Profesori Joeri van Leeuwen dhe ekipi thonë se do të shikojnë më thellë në sinjalet e alienëve pasi thonë se do të donin jo vetëm të kuptonin më mirë FRB-të dhe origjinën e tyre, por të zbulonin nëse pesë ata që zbuluan që nga viti 2019 ishin në të vërtetë nga alienët.

Sinjalet e radios të zbuluara në hapësirë

Pas një studimi, studiuesit besojnë se kanë gjetur një planet alien me mundësinë e një fushe magnetike, gjë që tregon se mund të presë qenie jashtëtokësore.

Astronomët kanë zbuluar një ekzoplanet që lëshon një valë radio “koherente” dhe mund të ndihmojë në përcaktimin nëse ka jetë në univers përtej Tokës.

Shenja e parë e jetës në një planet është një fushë magnetike në të, pasi parandalon rrezatimin.

Fusha magnetike e Tokës, mbron jetën nga rrezatimi kozmik dhe grimcat e ngarkuara të lëshuara nga Dielli.

Fushat magnetike, madje shumë më të forta se ato të Tokës, kanë gjithashtu:

Zeusi,

Saturni,

Qielli

Poseidoni

Këtë herë studiuesit besojnë se kanë gjetur një planet alien me një fushë magnetike të mundshme, gjë që tregon se mund të presë jetë jashtëtokësore.

Studiuesit Sebastian Pineda dhe Jackie Villadsen botuan një artikull në revistën Nature Astronomy në të cilin theksojnë se planeti shkëmbor YZ Ceti lëshon sinjale të përsëritura radio nga ylli që rrotullohet.

- Advertisement -
Lajmet e fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -