17 C
Pristina
Tuesday, May 28, 2024

Vuçiq: Të gjitha pikat e marrëveshjes me Kosovën do t’i zbatojë, përveç anëtarësimit në OKB

- Advertisement -

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ka thënë sot se Serbia “asnjëherë nuk ka përdorur asnjë marifet” dhe se Serbia do të përmbushë, siç thotë ai, gjithçka nga plani i zbatimit për Kosovën, përveç pjesës që i referohet Kombeve të Bashkuara. Ai njoftoi se kundërshtarët e tij politikë “do të marrin së shpejti një përgjigje të merituar politike”.

Ajo që kam thënë në Parlament, në Ohër, në Bruksel dhe atë që i kam thënë “pesës” në Beograd, e përsëris çdo ditë. Qëndrimi im nuk ka ndryshuar për asnjë pikë para askujt.

- Advertisement -

Po e përsëris edhe një herë – është ligjërisht e detyrueshme për Serbinë kur vendos nënshkrim ose vulë në diçka ose kur bie dakord verbalisht ose gojarisht me të.

Askush nuk mund të prodhojë pasoja ligjore për Serbinë, përveç presidentit të saj ose, në disa raste, kryeministrit apo ministrit të punëve të jashtme.

- Advertisement -

Për sa i përket përmbushjes, Serbia do të përmbushë dhe do të bëjë gjithçka që ka thënë se do të bëjë për zbatimin.

Përkundër faktit që mendoj se Prishtina nuk do ta përmbushë të vetmin obligim, që është formimi i Asociacionit në përputhje me marrëveshjet e arritura në dialog.

Gjithçka që thamë se po punonim për ta zbatuar – do ta bëjmë. Ajo që thashë se nuk do të bëjmë dhe e përsërita sot, është se nuk ka asnjë lëshim në anëtarësimin në OKB, në organizatat dhe institucionet e OKB-së dhe nuk ka njohje.

- Advertisement -

I gjithë kjo pushim, që nënkupton normalizim real të marrëdhënieve, marrëdhënie normale mes serbëve dhe shqiptarëve, që do të thotë marrëdhënie pa tensione dhe konflikte – Serbia është e gatshme ta zbatojë”, tha ai.

Ai shtoi se pyetja është nëse “dikush tjetër do t’i zbatojë marrëveshjet”.

Së shpejti do t’i pyes ata se kush përdori hile dhe kush jo.

Serbia e ka fjalën e saj dhe kjo do të thotë diçka, dhe kam frikë se nënshkrimet e dikujt nuk kanë nënkuptuar asgjë deri më sot, sepse po të mos ishte kështu, atëherë dhjetë vjet pas nënshkrimit të marrëveshjes, nuk do të flisnim për Asociacion.

Natyrisht, nuk e kam të lehtë t’i vë në këmbë djemtë më të papërgjegjshëm dhe më të paaftë të vendit tonë, që e kanë shkatërruar vendin tonë si në kuptimin kombëtar ashtu edhe në atë ekonomik.

Por do ta lë për disa ditë të tjera dhe ata do të marrin përgjigjen që meritojnë.

Ashtu siç nuk mendoj se Serbia duhet të tërhiqet nga askush dhe të turpërohet, ashtu edhe ajo ka shumë më pak për t’u turpëruar sesa ata më të këqijtë në të që do ta shkatërronin atë për pesë minuta. Ata do të marrin përgjigjen e duhur politike”, tha Vuçiq.

- Advertisement -
Lajmet e fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -