2.5 C
Pristina
Thursday, December 7, 2023

“Vuçiq planifikon luftë”, avokati serb ‘shpërthen’ me kritika ndaj ndërkombëtarëve – zbulon planet e rrezikshme kundër Kosovës

- Advertisement -

“Serbia në negociata, ashtu si në vitet 1990, fatkeqësisht sërish i shërben mashtrimeve dhe iluzioneve në lidhje me Kosovën. Është shumë e rëndësishme të kuptohet rreziku i një pozicioni të tillë që buron nga fjalët e Aleksandar Vuçiqit”.

- Advertisement -

Avokati serb, Cedomir Stojkoviq ka komentuar takimet e fundit në Bruksel ndërmjet liderëve evropianë me liderët e Kosovës dhe Serbisë, Albin Kurti dhe Aleksandar Vuçiqi.

Ai përmes një shkrimi të gjatë, nuk i kurseu kritikat ndaj ndërkombëtarëve dhe Serbisë së Vuçiqit.

- Advertisement -

Së pari, kritikoi palën serbe, duke thënë se po i shërben mashtrimeve në lidhje me Kosovën.

Madje, tha se deklaratat e Vuçiqit pas takimit ishin shumë të rrezikshme dhe se pas tyre fshihen disa nënkuptime të forta.

“Serbia në negociata, ashtu si në vitet 1990, fatkeqësisht sërish i shërben mashtrimeve dhe iluzioneve në lidhje me Kosovën. Është shumë e rëndësishme të kuptohet rreziku i një pozicioni të tillë që buron nga fjalët e Aleksandar Vuçiqit.

- Advertisement -

Citoj një pjesë të përgjigjes së tij për gazetarët në anglisht):

“Serbia është e gatshme të bëjë gjithçka PËRVEÇ:

1. gjëra që do të çojnë në njohjen de facto ose de jura të Kosovës;

2. Anëtarësimi në OKB

3. pranimin e integritetit territorial të Kosovës”.

Këto janë deklarata shumë të rrezikshme:

Nëse Serbia nuk do të bëjë gjëra që do të nënkuptojnë njohjen de facto të Kosovës, do të thotë se Serbia: nuk do t’i njohin pasaportat e Kosovës, nuk do të përfundojë kontratat me Qeverinë e Kosovës (për shembull, arrestimi dhe ekstradimi i kriminelëve të arratisur, në transport, në linja ajrore, në ekologji, në ndërtimin e autostradave, linjave elektrike, etj.); se do të bllokojnë ose do të tentojnë të bllokojnë hyrjen e Kosovës në organizata ndërkombëtare (njëjtë siç bën Kina për Tajvanin); nuk do të bashkëpunojnë me Kosovën apo me një entitet ndërkombëtar jugor”, u shpreh avokati serb.

Krahas kësaj, Stojkoviq tha se me këtë qasje të Serbisë, nuk do zhvillohet kjo pjesë e Evropës, pasi me çdo kusht do ta bllokojë Kosovën dhe do tentojë ta dëmtojë atë.

Avokati serb, Cedomir Stojkoviq

FOTO GALERI

“E gjithë kjo do të thotë se kjo pjesë e Evropës nuk do të mund të zhvillohet, dhe kur Kosova, e cila gjeografikisht është e lidhur me Evropën përmes Serbisë, do të thotë se Serbia do ta pengon drejtpërdrejt zhvillimin ekonomik, pra çdo zhvillim tjetër të Kosovës. Asnjë njeri normal në Evropën e shekullit të 21-të nuk do ta shikojë me sy të mirë këtë qëndrim të Serbisë, sepse një qëndrim i tillë është i papranueshëm, dhe në të njëjtën kohë, një shantazh i tillë ekonomik (sepse e gjithë kjo krijon pasoja të mëdha negative për ekonominë e Kosovës) krijon rreziqe të mëdha sigurie në terma afatgjatë.”, shpejgoi ai.

Po ashtu, avokati serb potencoi se është një rrezik i madh që Serbia të mos e pranojë Kosovën në OKB.

Për këtë, shtoi se është e papranueshme që në Evropë të ketë shtet që nuk është anëtar në organizatat ndërkombëtare.

“Nëse Serbia nuk e pranon anëtarësimin e Kosovës në OKB, është rrezik i madh për sigurinë dhe ekonominë. Një vend që nuk është anëtar i OKB-së shumë lehtë mund të mbetet jashtë anëtarësimit të organizatave të tjera ndërkombëtare, disa prej të cilave janë shumë domethënëse, si UNESCO, INTERPOL dhe FMN. Të mendosh se të kesh një vend në Evropë që është jashtë këtyre organizatave është i pranueshëm nga perspektiva e sigurisë për Evropën, është shumë naive.

Merreni me mend se kush do ta bllokojë më pas Serbinë të hyjë në Bashkimin Evropian në atë rast. Në fakt, ky qëndrim i Serbisë garanton se Serbia do të mbetet jashtë Bashkimit Evropian. Pa asnjë dilemë.”, theksoi ai.

Në vazhdim, avokati serb paralajmëroi se refuzimi i Serbisë për ta pranuar Kosovën e lë të hapur planin e Beogradit për ta aneksuar Kosovën me tank dhe ushtri në të ardhmen.

Me këtë tha se po vërtetohet refuzimi i shteti serb pëe të hequr dorën nga “zgjidhja ushtarake” ndaj Kosovës.

“Në të njëjtën kohë, refuzimi i Serbisë për të pranuar Kosovën si pjesë e OKB-së do të thotë se Serbia e lë të hapur mundësinë e aneksimit të Kosovës me tanke dhe ushtri dikur në të ardhmen. Të jesh pjesë e OKB-së do të thotë të respektosh ekzistencën e një shteti tjetër dhe të heqësh dorë nga çdo veprim që synon fundin e atij shteti. Nëse Serbia nuk e pranon Kosovën në OKB, kjo do të thotë qartë se Serbia është e gatshme ta aneksojë ushtarakisht Kosovën në rrethana të ndryshme gjeopolitike.

Paqja që ruajnë vendet e tjera me praninë e tyre ushtarake nuk është paqe cilësore. Është një paqe që mbahet me forcë. Me forcën e atyre që ne nuk mund të ndikojmë dhe që një ditë mund të ndalojnë së ruajturi paqen për shkak të ngjarjeve të ndryshme botërore. Ne kemi nevojë për paqe që ne vetë e ruajmë. Paqja që ruhet nga paqja. Refuzimi i Serbisë për të lejuar që Kosova të bëhet anëtare e OKB-së do të thotë refuzim i qartë i Serbisë për të hequr dorë përgjithmonë nga “zgjidhja ushtarake” ndaj Kosovës”, vlerësoi Stojkoviq.

Po ashtu, ai i bëri të qarta iluzionet e Serbisë dhe pretendimet e saj për terrirtorin e Kosovës, ku përmendi edhe gatishmërinë e shteti serb për luftë.

“Tajvani nuk është në OKB sepse Republika Popullore e Kinës ka një pretendim territorial ndaj Tajvanit që është gati ta realizojë përmes luftës nëse gjykon se rrethanat ndërkombëtare janë të favorshme për të. Kjo është arsyeja pse Kina nuk dëshiron Tajvanin në OKB. Nëse Kina nuk do të kishte pretendime territoriale ndaj Tajvanit, do ta lejonte Tajvanin të anëtarësohej në OKB dhe të gjithë do të ndërtonin jetën e tyre atje pa frikë.

Serbia ka pretendime territoriale ndaj Kosovës, të cilën është e gatshme ta realizojë edhe me luftë vetëm nëse e lejojnë rrethanat ndërkombëtare. Prandaj Serbia nuk e do Kosovën në OKB”, nënvizoi avokati serb.

Gjithashtu, tha se paqja në Kosovë ekziston pasi është vendosur një ushtri perëndimore, që e pengon Serbinë që të krijojë konflikt.

“Mos jini në asnjë iluzion. Arsyeja e vetme pse një vend nuk lejon një tjetër të jetë pjesë e OKB-së është se lë mundësinë e luftës mbi atë territor. Nëse do të hiqte dorë nga lufta për atë territor, do të lejonte hyrjen e atij territori në OKB, dhe nëse do atë territor, do të përpiqej të bënte që popullsia e një vendi tjetër ta dojë vendin e parë aq shumë sa të votojë për t’u anëtarësuar në të. vend në një referendum.

Paqja në Kosovë ekziston tani vetëm sepse në Kosovë është vendosur një ushtri e ushtrive perëndimore, prania e së cilës (së bashku me vullnetin e shteteve tapet për të mbrojtur Kosovën) e pengon Serbinë të ndërhyjë ushtarakisht dhe të krijojë një konflikt”.

Më tej, Stojkoviq përmndi KFOR-in, ku tha se mënyra e vetme që forcat e tij të tërhiqen është pranimi i Kosovën në OKB dhe njohja e pavarësisë nga Serbia.

“Kushti që ato forca të KFOR-it të tërhiqen nga Kosova është që Serbia të njohë pavarësinë e Kosovës dhe Kosova të anëtarësohet në OKB, sepse vetëm kjo do të nënkuptonte që Serbia të hiqte dorë nga përdorimi i forcës kundër Kosovës”.

Krahas kësja, avokati serb pyeti ndërkombëtarët se pse kërkojnë negociata kur Serbia po deklaron hapur për pengesat që do ia bëjë Kosovës.

Madje, me deklaratët e tij, Vuçiq në një mënyrë tregoi se shteti serb po planifikon një luftë afatgjatë në Kosovë.

“Dhe tani pyetja: nëse ndërmjetësit në Bruksel kanë një mesazh të qartë se Serbia nuk do ta lejojë Kosovën në OKB, atëherë për çfarë po negocioni? Prania ushtarake e Perëndimit në Kosovë, e cila garanton paqen dhe e pengon Serbinë të ndërhyjë ushtarakisht në Kosovë, tashmë ekziston. Paqja përmes anëtarësimit në OKB, Aleksandar Vuçiq shprehet qartë se nuk do të arrihet.

Nëse Serbia “refuzon të pranojë integritetin territorial të Kosovës”, siç tha qartë Aleksandar Vuçiq në Bruksel, kjo do të thotë qartë se Serbia po planifikon një luftë afatgjatë në Kosovë. Nuk ka asnjë dilemë. Duhet të jetë e qartë edhe për njerëzit më pak të ditur”.

Kurse, ai e krahasoi qasjen e Serbisë ndaj Kosovës me atë të Rusisë ndaj Ukrainë.

Ai potencoi se Serbia është e gatshme të bëjë pikërisht atë që po bën Rusia në Ukrainë.

“Integriteti territorial do të thotë që shteti të respektohet brenda kufijve të tij. Shkelja e integritetit territorial është ajo që bëri Rusia në Ukrainë.

Aleksandar Vuçiq shprehet qartë se Serbia nuk do të nënshkruajë respektimin e integritetit territorial të Kosovës.

Kjo do të thotë qartë se Serbia është e gatshme të bëjë pikërisht atë që po bën Rusia në Ukrainë dikur në të ardhmen. Ndoshta jo sot, ndoshta jo nesër. Por në 10 apo 20 vjet nëse rrethanat ndërkombëtare ndryshojnë, absolutisht po”, vlerësoi Stojkoviq.

Tutje, avokati serb ‘shpërtheu’ ndaj negociatorëve evropianë në Bruksel, duke thënë se pozicionet e tyre janë qesharake.

“Nëse këto gjëra elementare, heqja dorë nga lufta, nuk janë arritur – atëherë për çfarë po negocioni? Për vlefshmërinë e diplomave universitare nga Kosova në Serbi, deri në luftën e re në të cilën bartësit e atyre diplomave do të vdesin në luftën për Kosovën? Pozicioni negociator i diplomatëve nga Brukseli është i pakuptim dhe qesharak!

Kanë kaluar tashmë 24 vjet nga viti 1999! Është njësoj si kur Gjermania në vitin 1972, 24 vjet pas Luftës së Dytë Botërore, ende refuzoi të respektonte integritetin territorial të Republikës Çeke në lidhje me Sudetenland.

Ose nëse, në vitin 1972, Gjermania do të refuzonte ende të respektonte integritetin territorial të Polonisë dhe do ta konsideronte ende Gdańsk si territorin e saj (historikisht i quajtur Danzig në gjermanisht). Ose Gjermania nuk do të heqë dorë nga kryeqyteti historik i Konengsberg, i cili tani quhet Kaliningrad…

Çfarë lloj paqeje do të ishte kjo? Dhe si do të ishte i mundur krijimi i Bashkimit Evropian?” – shpjegoi ai.

Në fund, avokati serb ngriti disa pikëpyetje mbi rolin e BE-së dhe ShBA-së në lidhje me negociatat Kosovë-Serbi.

Derisa, ai u shpreh i befasuar se si kërkohet ende vazhdim i negociatave, pas deklaratave të fundit të Vuçiqit.

Sipas tij, diplomatët ndërkombëtarë që nuk i dinë pasojat e deklarimeve të presidentit serb.

“Dhe përsëri pyetja – nëse Serbia ende refuzon të njohë pavarësinë e Kosovës dhe refuzon ta lejojë Kosovën të hyjë në OKB, dhe në të njëjtën kohë thotë shumë qartë se refuzon të respektojë integritetin territorial të Kosovës – atëherë çfarë po negociohet në Brukseli? Çfarë lloj ndërmjetësish janë ata? Negociatat që shërbejnë për të mbajtur Aleksandar Vuçiqin duke mashtruar opinionin ndërkombëtar?

Diplomatët ndërkombëtarë që nuk i dinë pasojat e fjalëve: “nuk lejojmë hyrjen e vendit në OKB”? Kush nuk e kupton se kuptimi i atyre fjalëve është: “Ne do të luftojmë për atë territor, ndoshta jo sot, ndoshta jo nesër, por një herë me siguri”.

Cila është atëherë Europa e shekullit 21 dhe cili është kuptimi i Bashkimit Evropian?

Pse ndërmjetësojnë BE-ja dhe SHBA-ja në negociata të tilla, të cilat Aleksandar Vuçiq i tha shumë qartë se nuk do të çojnë në asgjë përveç shtyrjes së luftës?” – përmbylli Cedomir Stojkoviq, transmeton “Bota sot”.

- Advertisement -
Lajmet e fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -