18.7 C
Pristina
Tuesday, May 21, 2024

“Vetëm 3 persona kishin çeIësat te mostrat e Deharit” – Haxhiu thotë se përgjegjësit janë brenda Institutit

- Advertisement -

Ministrja e Drejtësisë në Qeverinë e Kosovës, Albulena Haxhiu ka thënë se vetëm 3 persona kishin çelësat e vendit ku ruheshin mostrat e zhdukur të Astrit Deharit në Laboratorin e Toksikologjisë në Institutin e Mjekësisë Ligjore . Ajo ka thënë se është shumë e lehtë të gjinden ata që janë të përfshirë në këtë veprim.

- Advertisement -

Ajo, duke folur në emisionin DPT te Fidan Jupolli, ka thënë se ka një protokoll specifik se si ruhen mostrat brenda laboratorit.

“Kemi kuptuar që vetëm 3 persona i kanë çelësat në vendin ku ruhen mostrat. Pra, ka një protokoll se si ruhen mostrat, prandaj me një vullnet nga ana e prokurorisë mund të gjenden personat përgjegjësi”, ka deklaruar ministrja.

- Advertisement -

Ajo ka thënë se nuk ka mundësi që këtë veprim ta ketë kryer dikush jashtë institutit.

“Meqë janë vetëm tre persona që i kanë pasur çelësat, atëherë shumë lehtë verifikohet kush është përgjegjës. Nuk ka gjasa që këtë gjë të bëjë dikush jashtë institutit. Po ashtu, mendoj që personi që e ka bërë këtë vepër, nuk ka qenë i vetëm, por po ka qenë i organizuar”, ka deklaruar tutje ajo.

Haxhiu ka treguar se si e kishte kuptuar që mostrat e Deharit ishin zhdukur. Ajo ka thënë se nuk mundte ta besonte se kjo gjë kishte ndodhur.

- Advertisement -

“Më 7 dhjetor 2022, unë jam njoftuar nga drejtoresha e Laboratorit të Toksikologjisë, që janë zhdukur mostrat e Deharit. Në pyetjen time se si ka ndodhur kjo, ajo theksonte që mostrat janë zhdukur kur janë ndërruar frigoriferët e vjetër me frigoriferët e rinj. Kur e kanë verifikuar sipas kodeve, e kanë kuptuar që janë mostrat e Astrit Deharit”, ka deklaruar ajo.

Haxhiu ka thënë se janë zhdukur 15 epruveta me gjak, një epruvetë e urinës dhe një epruvetë e lukthit.

“Në atë moment është kuptuar që mungojnë, sepse kur ka ndodhur nuk dihet”, ka shtuar ajo.

Ajo ka thënë se mënjëherë e kishte njoftuar prokurorin Besim Kelmendi.

“Sepse është akt i rëndë, është vepër kriminale”, ka theksuar ajo.

Haxhiu ka thënë se pas zhdukjes së mostrave, të nesërmen kishte takuar personat përgjegjës.

Gjithashtu, ministrja e ka komentuar edhe dorëheqjen morale të ish-zëvendësdrejtorit të Institutit të Mjekësisë Ligjore, Naim Uka më 9 nëntor 2022.

“Ai ka dhënë dorëheqje, por sikur z. Naim Uka të mos jepte dorëheqje, unë do ta kisha shkarkuar. Kjo është e sigurt. Ai thoshte unë nuk di, unë nuk di, po çka din ti?”, ka pyetur Haxhiu tutje.

Sipas ministres, zhdukja e mostrave të Deharit, është sulm ndaj qeverisë, minsitrisë së saj dhe vetë asaj.

“Unë nuk i dorëzohem këtyre veprimeve kriminale”, ka deklaruar ajo.

Aktivisti i Lëvizjes Vetëvendosje, Astrit Dehari, u gjet i vdekur në qelinë e burgut në Prizren në nëntor të vitit 2016, ku po mbahej i paraburgosur.

Emisioni KËTU

- Advertisement -
Lajmet e fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -