14.4 C
Pristina
Tuesday, September 27, 2022
- Advertisement -

Sulltan Sulejmani kishte 3 dëshira në shtratin e vdekjes, të gjithë u heshtën kur i dëgjuan

Sulejmani i Madhërishëm i njohur gjithashtu si Ligjvënësi ishte një sundimtar i arsimuar. Ai foli 4 gjuhë: arabisht, persisht, serbisht dhe Chagatai (një formë e vjetër e turqishtes). Ai erdhi në pushtet kur ishte 26 vjeç, dhe sundimi i tij zgjati 46 vjet.

Para vdekjes së tij, Sulltan Sulejmani thirri besimtarët dhe diktoi tre dëshirat e tij të fundit: Dëshira e parë e tij ishte që mjekët e tij të mbanin trupin e tij në funeral.

- Advertisement -

Dëshira e tij e dytë ishte që monedhat e arit dhe gurët e tjerë të çmuar të hudhen. Dhe, dëshira e tij e tretë ishte të ja varin duart jashtë arkivolit, në mënyrë që të gjithë t’i shikonin.

Kur komandanti i përgjithshëm, i hutuar nga ajo që dëgjoi, pyeti për arsyen e dëshirave të tilla, Suleiman shpjegoi:

Unë dua që mjekët më të mirë të mbajnë trupin e tij të vdekur, në mënyrë që të gjithë të shohin se edhe ata janë të pafuqishëm përballë vdekjes.

- Advertisement -

Hudheni tërë arin që kam mbledhur gjatë gjithë jetës sime, në mënyrë që të gjithë të shohin se gjithçka që kemi fituar mbetet në këtë botë.

Lërini duart e mia të varen jashtë arkivolit, në mënyrë që të gjithë ta shohin që edhe Sulejmani i Madhërishëm po e lë botën me duar boshe./

- Advertisement -
Të fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -