16.1 C
Pristina
Wednesday, October 5, 2022
- Advertisement -

Shteti rikthen tavanin për çmimet e derivateve, pritet edhe për produktet elementare ushqimore

Shteti do ta rikthejë sërish praktikën për të kontrolluar çmimet e shitjes së derivateve në vend, që e aplikoi nga fundi i qershorit deri në fund të korrikut. Udhëzimi Administrativ për rregullimin e çmimeve të produkteve të naftës është miratuar në mbledhjen e djeshme të Qeverisë. Naftëtarët thonë se ende nuk e dijnë se çka parashihet me këtë udhëzim, e që t’ua shpjegojë u kujdes kryeministri Kurti në konferencë për media.

- Advertisement -

Çmimet e derivatave në vend do të përcaktohen sërish me një “tavan” që do ta vendosë Ministria e Ndërmarrësisë, Tregtisë dhe Industrisë. Këtë praktikë, Ministria e kishte aplikuar fillimisht në fund të muajit qershor, pasi çmimi i naftës kishte arritur në gati 2 euro.

Për çdo ditë, deri më 24 korrik, Ministria dilte me vendim ku përcaktonte çmimin maksimal për shitjen e derivateve.

Nga 1 euro e 95 centë sa ishte çmimi kur MINT doli me vendim, në fund të korrikut ra në 1 euro e 69 centë, sa po shitet aktualisht, shkruan Express.

- Advertisement -

E me vendimin e djeshëm, Ministria do ta rikthejë sërish “kontrollin” mbi çmimet e naftës dhe benzinës.

Në mbledhjen e djeshme të Qeverisë së Kosovës, u miratua unanimisht plotësim-ndryshimi i udhëzimit administrativ për rregullimin e çmimeve të produkteve të naftës dhe karburanteve tjera.

Shpjegime për këtë udhëzim dha kryeministri Albin Kurti, në konferencë për media pas mbledhjes së Qeverisë.

- Advertisement -

Ai sqaroi se do të ketë sërish tavan për çmimin e naftës, derisa paralajmëroi se do të caktohet tavan i çmimeve edhe për produktet elementare ushqimore.

“Sot kemi pasur edhe vendimin lidhur me çmimin tavan sa i përket naftës, por edhe marzhës së fitimit të tregtarëve me pakicë dhe me shumicë. Pra, edhe duam ta mbrojmë konsumatorin nga rritja e çmimit të naftës, por në të njëjtën kohë edhe ta ruajmë konkurrushmërinë. E kemi edhe nismën legjislative për çmimet bazë që duhet të kenë tavan, sa i përket produkteve elementare ushqimore”, deklaroi Kurti.

E sqarimin e Kurtit duket se nuk e kanë ndjekur naftëtarët. Nga Shoqata e Naftëtarëve kanë deklaruar se ende nuk e dijnë se çka parashihet me këtë vendim.

Kreu i Naftëtarëve, Fadil Berjani, i ka thënë Gazetës Express se po presin të njoftohen nga Ministrja Hajdari, për përmbajtjen e udhëzimit.

Ka thënë se vendimi i mëhershëm ka qenë i dëmshëm për pompat e derivateve dhe si pasojë e atij vendimi, shumë pompa janë buzë falimentimit.

“Ne kemi pas kontak me ministren Rozeta Hajdari dhe jemi të njoftuar lidhur me vendimin të cilin e propozon Qeveria. Ne jemi në pritje që të njoftohemi se çka parashihet në atë vendim. Vendimi paraprak ka qenë i dëmshëm për pikat e karburantit dhe shumë pika janë në buzë falimentimit”, ka thënë Berjani.

Sipas tij, nëse aktivizohet sërish ky vendim, do të krijohet gjendje alarmante e sektorit të naftës dhe se ata do ta kundërshtojnë.

Ai ka treguar edhe sa po shitet nafta aktualisht.

“Në qoftë se prapë aktivizohet një vendim i tillë do të bëhet një gjendje alarmante në sektorin e naftës. Vendimet s’mund ta ulin çmimin, çmimin e ul berza dhe në rritjen e çmimit ka ndikim edhe lufta Ukrainë & Rusi. Kosova është treg i hapur. Çmimi furnizues i Dizellit është 1.65 centë, derisa çmimi në pika karburanti përafërisisht 1.69 centë me pakicë. Çdo vendim i Qeverisë duhet te respektohet, por në qoftë është i dëmshëm për biznese si ai vendimi paraprak do ta kundërshtojmë”, ka deklaruar Berjani.

- Advertisement -
Të fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -