16 C
Pristina
Thursday, September 29, 2022
- Advertisement -

Shkencëtari i Harvardit zbulon planin emergjent për njerëzimin në rast të një Iufte bërthamore

Një profesor i Universitetit të Harvardit-it propozoi “mbështetje” të ekzistencës së njerëzimit në Hënë, për të krijuar aty një “Kopsht të Edenit” të ri, në rast të një katastrofe në mbarë botën.

Avi Loeb, një figurë e diskutueshme që filloi Projektin Galileo për të sfiduar të menduarit konvencional dhe kërkimin e jetës aliene, tha se ka një sërë “fatkeqësish që mund të na presin”.

- Advertisement -

Ai tha se raketa e hënës Artemis I është një shans për të mbështetur njerëzit në Hënë.

“Ka ndryshim klimatik, kërcënim i Iuftës bërthamore, ne kemi dëgjuar shumë për pandemitë kohët e fundit. Një asteroid goditi tokën dhe zhduki dinosaurët. Çdo gjë e tillë mund të ndodhë dhe kush e di nëse dikush do të mbijetonte,” tha Loeb për The Sun.

“Ne kemi nevojë për një plan emergjence. Unë po sugjeroj të vendosni një sistem si një rezervë dhe rikuperim në Hënë si “Cloud” në telefonin tuaj.

- Advertisement -

“Nëse diçka shkon keq, ne mund të ruajmë të gjithë informacionin që caktojmë si të vlefshëm, duke përfshirë informacionin e ADN-së dhe të gjitha krijimet njerëzore si libra, filma dhe përmbajtje në internet”, tha ai.

Kjo është vetëm një teori, por Loeb beson se është një mision i realizueshëm.

“Unë mendoj se është shumë e drejtpërdrejtë,” tha ai. “Teknologjikisht, nuk shoh ndonjë pengesë të madhe. Unë po flas për një sistem elektronik që është hequr nga Toka. Nëse do të kishte një bazë njerëzore në Hënë, raca njerëzore do të mbijetonte.”

- Advertisement -

“Mbështetja e njerëzimit” mund të përditësohet duke përdorur komunikime lazer, e cila është zhvilluar nga NASA që lejon që sasi të mëdha të të dhënave të transferohen më shpejt.

Loeb e krahasoi atë me diskun e jashtëm të një laptopi që përdoret për të ngarkuar vazhdimisht informacione në rast se kompjuteri demtohet.

- Advertisement -
Të fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -