fbpx
18.4 C
Pristina
E hënë, 23 Maj, 2022

Shembja e perandorisë së Vuçiqit/ Mediat serbe raportojnë për sanksionet në ardhje kundër familjes dhe bashkëpunëtorve të tij

Rekomandime

Aleksandar Vuçiq dhe SNS sigurisht që do t’i humbin zgjedhjet në Beograd nëse dalin mbi 900.000 votues. Hulumtimet tregojnë se 49.2 për qind e beogradasve mendojnë se është më mirë për ta nëse ka ndryshim në qeverisjen e qytetit, ndërsa 43.7 për qind duan që koalicioni SNS-SPS të mbetet në pushtet.

Mediat serbe kanë filluar të raportojnë për një shembje të pashmangshme të perandorisë biznesore dhe tjetër që ka krijuar Aleksandër Vuçiç në Serbi. Ato raportojnë që e pashmnagshme është që sanskionet amerikane do të prekin pos bashkëpunëtorëve të tij, madje edhe familjarët, perfshirë edhe vet vëllaun e tij.

Ka kaluar pikërisht një muaj që kur Zyra e Departamentit Amerikan të Thesarit për Kontrollin e Pasurive të huaja kishte futur në listen e zezë Veselinovicin e Radojcicin.

Ky hap nga SHBA-ja duket se ka ngritur pikëpyetje të tjera se kush do i bashkohet listës më pas, e sipas mediave serbe disa emra janë të ditur edhe tash.

Veprimi i Departamentit Amerikan sipas medias “Sloboda” del të jetë I drejtë pasi sipas tyre partnerët e Aleksandër Vuçiç po “ndihmojnë” në shkatërrimin e rrethit të qeverisjes së tij në Serbi.

Gjithashtu thuhet se lista e politikanëve dhe krimineIëve të tjerë nga Serbia do të plotësohet në mes të janarit. Në krye të listës së zezë pritet të jenë Andrej Vuçiq, Sinisha Mali, Nikola Petroviq, Nenad Kovaç, Goran Veselinoviq, Maja Gojkoviq, Rasim Ljajiq, Novica Tonçev, si dhe rreth njëqind biznesmenë, kompanitë e të cilëve fituan punë në tenderë.

Ndërkaq, sipas disa statistikave të përmendura në artikullin nga kjo media tanimë serbët janë të lodhur nga Vuçiç dhe presin ndryshim, sidomos në zgjedhjet e ardhshme atje.

Karteli i Aleksandër Vuçiqit po shembet. Zyrtarë partiakë dhe shtetërorë, kumbarë me ndikim, partnerë biznesi, manjatë mediatikë, gjyqtarë dhe krimineIë të tjerë janë të gjithë në frikën e listës së zezë amerikane. Zvonko Veselinović dhe Milan Radojičić tashmë janë nën sanksione, Andrej Vuçiq dhe Nikola Petrović së shpejti do të jenë në listë. Zëvendës kryeredaktori i Revistës Tabloid, Predrag Popovic, ish-redaktor i Daily Telegraph, Nacional dhe Pravda, dikur bashkëpunëtor dhe mik i ngushtë i diktatorit aktual, shkruan për ministrat dhe manjatët që kanë frikë nga amerikanët dhe Vuçiq.

Predrag Popoviç

Më 8 dhjetor 2021, Departamenti Amerikan i Thesarit publikoi një listë të zgjeruar të personave të dyshuar për KRlM, korrupsion, shkelje të të drejtave të njeriut dhe KRlME të tjera. Në “listën e zezë ballkanike”, në 273 faqe, emrat më të njohur janë krerët e klanit mafioz progresiv të Kosovës – vëllezërit Zvonko dhe Zarko Veselinoviç dhe kumbari i tyre Milan Radojicic, i cili është edhe nënkryetar i të ashtuquajturave lista serbe. , degët e Partisë Përparimtare Serbe në Kosovë.

Lista e politikanëve dhe krimineIëve të tjerë nga Serbia do të plotësohet në mes të janarit. Në krye të listës së zezë pritet të jenë Andrej Vuçiq, Sinisha Mali, Nikola Petroviq, Nenad Kovaç, Goran Veselinoviq, Maja Gojkoviq, Rasim Ljajiq, Novica Tonçev, si dhe rreth njëqind biznesmenë, kompanitë e të cilëve fituan punë në tenderë.

Individëve dhe kompanive do t’u konfiskohet prona, do të bllokohen llogaritë bankare dhe do t’u ndalohet hyrja në Shtetet e Bashkuara, si dhe çdo bashkëpunim biznesi me kompanitë amerikane.

Perandoria e biznesit të Zvonko Veselinoviqit tashmë i ka ndjerë pasojat e sanksioneve të Zyrës për Luftën kundër KRlMlT Financiar të Ministrisë Amerikane të Financave. Përveç vëllezërve Veselinoviq dhe Radojiçiq, në listë janë edhe bashkëpunëtorët e tyre Marko Roshiq, Željko dhe Andrija Bojić, Radule Stefić, Srdjan Vulović, Milan Mihajlović, Miljan dhe Milojko Radisavljević, Radovan Radić dhe Siniša. Nën sanksione janë të tyret dhe kompanitë e lidhura me ta.

Lista e cila është në pronësi të Revistës Tabloid përfshin këto kompani: Ndërmarrja ndërtimore INKOP doo, Karađorđeva 6, Ćuprija 35230, numër 100245361, në lidhje me Zvonko Veselinović. NOVI PAZAR-PUT, Ulica Šabana Koče 6/7, 36300 Novi Pazar, lidhur me INKOP doo Ćuprija. DOLLY BELL doo, Partizanske avijacije 4 / III Beogradi i Ri, nr 108981819, lidhur me INKOP Ćuprija. BETONJERKA doo Aleksinac – kompani për prodhimin e shtyllave të betonit, stacioneve të transformatorëve dhe elementeve mbështetëse për ndërtimin dhe mirëmbajtjen e objekteve energjetike, 18220 Aleksinac, Autoput bb, nr. regjistrimi 100302988, e lidhur me INKOP doo Ćuprija.

BABUDOVAC-BRNJAK doo, Brnjak bb, Srpska Crnja, numër regjistrimi 104219987, lidhur me Milojko Radisavljević. CVIJA KOMERC, dyqan i pavarur tregtar, Mačvanska 65, 15000 Šabac, numër regjistrimi 10081430, lidhur me Zvonko Veselinović. GARAC ENGINEERING Ltd., Car Osvoboditel 168, Kyustendil 2500, Bulgaria, numri BG203318394, lidhur me Milan Radojicic. METAL – DYQANI DYQANI, Kosovskih junaka bb, Zveçan 38227, numër regjistrimi 20110708, lidhur me Siniša Nedeljkoviq. PP BABUDOVAC, 40650 Jasenovik, numër regjistrimi 600670825, lidhur me Miljan Radisavljević. NAUTIKA CENTAR doo, Ulica Zdravka Kučića 43, 51000 Rijeka, Kroaci, numër regjistrimi HR12533377925, lidhur me Žark Veselinović. MM KOM INTER BLUE, 38228 Donji Jasenovik, kompani për prodhim, tregti dhe shërbime, numër 107969124, lidhur me Miljan Radisavljeviq. “RAD 028”, Prote Stojana 4/2, Zveçan, lidhur me Radula Steviq. MARKOM METAL COMMERCE doo, 37240 Zveçan, numër regjistrimi 106767318, lidhur me Sinisha Nedeljkoviq. FARMA IZVORI, Izvori, numër regjistrimi 71168433, Kosovë, lidhur me Siniša Nedeljkoviq. FERARI, kompani për shërbime dhe tregti të automjeteve të përdorura, Mitrovicë.

Kompanitë e vëllezërve Veselinoviq dhe të gjithë të tjerëve të lidhur me ta tashmë kanë humbur shumë vende pune dhe klientë. Pronarët e kompanisë, e cila deri dje ka bashkëpunuar me sukses me Inkopin dhe kompanitë tjera të ndërtimit të Veselinoviqit, po i ndërpresin kontratat dhe do të braktisin projektet e filluara.

Në disa pjesë të “Korridorit Moravian” janë ndërprerë punimet në të cilat si nënkontraktor është përfshirë kompania e Veselinoviqit Inkop. Duke qenë se ai korridor po ndërtohet nga konsorciumi amerikano-turk Bechtel-Enka, ndërprerja e bashkëpunimit është logjike. Mirëpo, pa punë kanë mbetur edhe kompani të tjera që dyshohet se janë të lidhura me Inkopin apo Novi Pazar – Put.

Serbia laborator i zhvillimit ekonomik përmes KRlMlT

Në artikull gjithashtu thuhet se KRlML dhe korrupsioni janë aktivitetet bazë ekonomike në Serbi, ndaj sulmi amerikan ndaj bartësve të atyre vendeve të punës kërcënon me kolapsin e sistemit ekonomik. Kur sanksionet kundër Nikola Petrovic, Nenad Kovac, Zheljko Mitrovic dhe kontrollorëve të tjerë të monopolit në ndërtim, tregti të energjisë dhe media të bëhen zyrtare, mekanizmi i Vuçiqit për nxjerrjen e parave nga buxheti do të shembet. Të gjithë në rrethin e diktatorit janë të vetëdijshëm për këtë.

Frika u nxit nga lajmi se Ambasada Amerikane nuk i dha vizë Nenad Kovacit, i njohur si Nesha Roaming. Edhe pse ai ishte në Amerikë në fillim të vitit 2021, Kovac tani është refuzuar. Vuçiq u tha bashkëpunëtorëve të tij se Nesha Roaming është nën sulmin e amerikanëve për bashkëpunim me Darko Shariqin.

Vuçiq me atë histori po mundohet të parandalojë përhapjen e paranojës, që të mos ikin të gjithë. Sigurisht, ai dështoi.

Në atë kohë, nga mesi i dhjetorit, dy sekretarë shtetërorë, dy gjyqtarë të Gjykatës së Lartë të Beogradit dhe një gjyqtar i Gjykatës Ekonomike në Pançevë nuk morën viza amerikane. Dragan Randjelovic, një avokat nga Çaçaku, i njohur ndryshe si Džakec, ka mbetur pa leje për të udhëtuar në Amerikë.

Revista Tabloid shkruante për rolin që kishte Randjeloviç në qendrën joformale të pushtetit, të udhëhequr nga Nikola Petroviç, Zlatibor Loncar dhe Aleksandar Gjordjevic, atëherë kryetar i Agjencisë së Informacionit të Sigurisë, dhe sot ambasador në Sarajevë. Në vitin 2016, Strahinja Içeliq u vra në Çaçak. Duke qenë se në atë KRlM, të përgatitur prej kohësh dhe me kujdes, ishin disa frymëzues dhe bashkëpunëtorë, Prokuroria e Lartë Publike e cilësoi aktin si vrasje brutale me paramendim për motive të ulëta, për të cilën kërcënohen me burgim nga 10 deri në 40 vjet.

Megjithatë, KRlMl u riklasifikua si vrasje e zakonshme, dhe autorëve Nenad Kalajdzic, Vladimir Tripkovic dhe Sasha Roglic iu ofrua një marrëveshje sipas të cilës Tripkoviç u dënua me shtatë vjet e gjysmë burg, Kalajdzic me nëntë dhe Roglic me vetëm gjashtë muaj. ne burg. Zgjidhja është bërë në përputhje me Udhëzimin Detyrues të Prokurores Publike Republikane Zagorka Dolovac.

– Këtë punë e ka kontraktuar avokati Dragan Randjelloviq i quajtur Xhakec, i cili ka marrë 100.000 euro për shlyerjen, duke i ndarë paratë me drejtorin e BIA-s, Aleksandar Gjorgjeviq, të quajtur Djora Peder, ish-avokat nga Çaçaku – thuhet në tekstin e Revistës.

Djordjevic dhe Randjeloviç janë më meritorët për zgjedhjen e partnerit të tyre Mladen Nenadiq në postin e prokurorit për KRlMlN e organizuar. Djordjevic ofroi mbështetje financiare dhe logjistike dhe Dzakec bëri gjithçka që ishte e nevojshme në terren. Sipas të njëjtës recetë, gjyqtarja Jasmina Vasoviq u emërua kryetare e Gjykatës Supreme të Kasacionit, e cila i dha qendrës së pushtetit kontroll të plotë mbi gjyqësorin serb.

Të gjitha punët më të rëndësishme të Randjeloviçit janë të lidhura me Djordjevic dhe Nenadic, dhe më pas me pjesën tjetër të ekipit që përfshin Petroviç, Kovac dhe Loncar. Duke pasur parasysh se amerikanët nuk i kanë dhënë vizë Randjelloviqit dhe Kovaçit, si dhe se Petroviç tashmë është vënë në shënjestër, mund të pritet që i gjithë grupi, përfshirë edhe bashkëpunëtorët e tyre në KRlM dhe korrupsion, të renditen lart në listën e zezë.

Teksa presin të shohin nëse janë në listën amerikane për të gjuajtur, progresistët nuk po humbasin kohë, po punojnë fort për kokën e njëri-tjetrit. Bratislav Gasic dhe Zlatibor Loncar janë veçanërisht aktivë në këtë, duke luftuar për ndikim mbi BIA.

Gashiq kohët e fundit publikoi një histori se Lonçar po largohet nga SNS dhe po krijon partinë e tij, me Sasha Vukadinoviç, ish-drejtorin e BIA-s, aktualisht një nga bashkëpunëtorët më të ngushtë të Dragan Djilas. Sabotimi dështoi. Vuçiq nuk i ka lejuar mediat e tij të merren me atë temë. Edhe pse është e vërtetë që Lonçari nuk ka asnjë ndikim në SNS, nuk është në favor të Vuçiqit që të mbështesë historinë e ndarjeve në parti tani, para zgjedhjeve.

Lonçarit i është përgjigjur sfidës me një aksion në fushën e tij, ku është më i forti, në drejtësi. Në fund të dhjetorit, Mladjan Klikoovac, kumbari i Lonacer, anëtar i BIA-s, u lirua nga paraburgimi. Ai u arrestua në shtator nën dyshimin se kishte bërë reket ndaj pronarit të një restoranti në Pozharevc. Klikovaci u arrestua së bashku me Bozhidar Stoliqin, ish-inspektor i SBPOK-së për delikte gjaku dhe seksuale.

Klikovac kishte mbrojtjen e Ivan Todorovit në BIA, ish ndihmësdrejtor i shërbimit, ambasadori aktual i Serbisë në Hungari. Pas sulmit të Ljubisha Buha Čumet në Lonçar, kur lëvizte me makinë nëpër Dedinje për të shlyer faturat e vjetra, Klikovac u bë shef i sigurimit të kumbarit të tij, ministrit të Shëndetësisë.

Bratislav Gasic mezi priste mundësinë për të vendosur kumbarin e Lonacit pas hekurave. Mirëpo, lirimi i Klikovacit për t’u mbrojtur nga liria, tashmë kuptohet si një fitore e madhe dhe domethënëse për Lonçarin, i cili dëshmoi se është më i fuqishëm se Gashiqi në “kompani”, e sidomos në drejtësi. Ajo betejë ka përfunduar, por lufta do të vazhdojë.

Lista e zezë e SHBA-ve sinjali i përfundimit të sundimit të tanishëm në Serbi, Vuçiç në hapat e Sllobodan Millosheviçit

Në të njëjtën kohë, ka disa luftëra me intensitet më të ulët, por jo më pak të rëndësishme, në pjesën politike të kartelit progresiv. Të gjithë ministrat janë në panik nga presioni i Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Europian, ata e kuptojnë listën e zezë dhe rezolutën e Parlamentit Europian si sinjale se fundi i trishtë i sundimit të SNS dhe satelitëve parazitarë po afron.

Nervozizmin shtohet nga pasiguria e shkaktuar nga ndryshimi i ri i personelit, karakteristik për çdo periudhë parazgjedhore. Është e sigurt që Ana Brnabiq nuk do ta fitojë mandatin e tretë si kryeministre. Siç janë aktualisht gjërat, ajo do të transferohet në kryetar të Beogradit. Ai tashmë po përgatitet për atë post si koordinator i bordit të SNS-së në Beograd, i cili pas shkarkimit të Nebojsha Stefanoviqit mbeti pa president të zgjedhur legjitimisht.

Vuçiq i dha një sërë premtimesh Aleksandar Shapiqit, me të cilat ai e joshi atë të anëtarësohej në SNS. Ai fillimisht i premtoi postin e kryetarit të bordit të qytetit të SNS-së dhe pas zgjedhjeve në Beograd, postin e kryetarit. Shapiqi e priste me padurim. Kur Vuçiq ndryshoi vendimin e tij dhe Brnabiq u largua nga udhëheqja e partisë në qytet, Shapiqit iu premtua se do të emërohej kryetar komune para zgjedhjeve lokale. Shapiq u gëzua sërish, por edhe dështoi. Tani Vuçiq i ka premtuar më së shumti që mundet – pozitën e kryeministrit. Edhe pse ka një sërë mashtrimesh pas vetes, Shapiq shpreson sërish.

Në postin e kryeministrit shpreson edhe Siniša Mali. Por ai është gjithashtu i vetëdijshëm se kërcen në dërrasa të kalbura. Paul Ahern, Ndihmës Sekretari i Thesarit i SHBA-së, i cili ishte në Beograd në mes të dhjetorit, informoi Malin se pronarët e kompanive offshore, të cilat drejtpërdrejt ose tërthorazi morën pjesë në marrëveshjet e korrupsionit me shtetin, do t’i nënshtroheshin gjithashtu sanksioneve. Dhe Mali është një kampion në atë disiplinë. Kështu, përmes kompanisë bullgare të naftës Lukoil, së cilës ia shiti Jugopetrolin serb, ai u bë pronar i 24 apartamenteve në resortin Sveti Nikola në bregun e Detit të Zi. Përveç kësaj, më i përfaqësuari në media, ka edhe të tjera skandale korruptive që lidhen me Malin, të cilat do ta vendosin atë lart në listën e zezë.

Me atë lak në qafë, Mali mund ta merrte mandatin e kryeministrit vetëm nëse amerikanët vendosin sanksione edhe ndaj Andrej Vuçiqit, ndaj Aleksandar Vuçiq vendos të ndjekë gjurmët e Sllobodan Millosheviçit dhe për të mbrojtur vëllain e tij, të hyjë në hapa të hapur. konflikt me Perëndimin. Pastaj, për inat, ai do të vinte Malin në krye të qeverisë së ardhshme të Serbisë. Në këtë moment, Vuçiq nuk e di se si do të jetë përfundimi i asaj sage. Nuk e dinë as ministrat e tjerë, por kjo nuk i pengon të tallen me Malin, të cilit së fundmi iu anulua përfundimisht doktoratura. Sinisha Mali për shkak të plagjiaturës ka mbetur pa titullin doktor, me të cilin krenohen Dr.Gangula Shapiq dhe Dr.Slina Stefanoviq.

Ndërsa shumica e zyrtarëve të SNS po spekulojnë se kush do të marrë mbështetjen e Vuçiqit, ata janë të rrallë, gjithnjë e më të zhurmshëm, duke treguar mundësinë që lideri i kartelit të arrijë një marrëveshje me amerikanët dhe të pranojë të ndajë pushtetin me Dragan Gjilas. Sipas asaj teorie, e cila nuk është e pabazë, nëse Amerika do të pranonte që Andrej Vuçiq të mos futej në listën e zezë (të tjerat nuk janë të rëndësishme për vëllezërit), Aleksandar Vuçiq do t’ia dorëzonte pushtetin në Beograd koalicionit rreth Xhilës.

Rejtingu i SNS-së gjithsesi po bie, sidomos në kryeqytet, ndaj do të mjaftonte një numërim i drejtë votash për humbjen, pa ryshfet, kërcënime dhe dhunë. Natyrisht, Vuçiq do ta pranonte këtë vetëm në rast urgjence. Udhëheqësit e qytetit të kartelit progresiv e dinë këtë, por ata janë ende të shqetësuar, nuk u pëlqen ideja e humbjes së punës, komisioneve dhe ryshfeteve.

Vuçiç larg ndershmërisë në zgjedhjet që planifikohen tash, në plan korruptimi i pensionistëve

Aleksandar Vuçiq dhe SNS sigurisht që do t’i humbin zgjedhjet në Beograd nëse dalin mbi 900.000 votues. Hulumtimet tregojnë se 49.2 për qind e beogradasve mendojnë se është më mirë për ta nëse ka ndryshim në qeverisjen e qytetit, ndërsa 43.7 për qind duan që koalicioni SNS-SPS të mbetet në pushtet. Nëse zgjedhjet do të ishin nesër, 42,1 për qind do të votonin për SNS-në, 25,7 për qind për Opozitën e Bashkuar të Serbisë, 11,9 për qind për koalicionin rreth nismës “Të mos e mbysim Beogradin” dhe Kryengritjen Mjedisore, dhe 6,1 për qind kanë thënë se do të votojnë për. opozita, por nuk e di se cila parti.

Para disa muajsh, beogradasit, madje edhe ata që nuk votojnë për SNS-në, pretenduan se partia e Vuçiqit me siguri do të fitonte zgjedhjet e ardhshme. Sot ai raport është 50:50, të gjithë i japin të njëjtat shanse për fitore SNS-së dhe opozitës. Këto vlerësime bazohen në supozimin se do të marrin pjesë rreth 800 mijë votues. Nëse dalin edhe 100 mijë të tjera, Vuçiq dhe SNS me siguri do të humbasin pushtetin në Beograd – thotë Djilas.

Kreu i Partisë Liri dhe Drejtësi, si dhe kolegët e tij nga Opozita e Bashkuar, po përhapin optimizëm për rezultatet e zgjedhjeve presidenciale dhe parlamentare. Derisa Djilas, Vuk Jeremiq, Zoran Lutovac dhe përfaqësues të tjerë të asaj që quhet “opozitë e vërtetë” u ofrojnë shpresë qytetarëve, Vuçiq po ndan para. Në mënyrën e parë tashmë, Vuçiq njofton se do t’i korruptojë pensionistët me 20 mijë dinarë në shkurt.

Një risi në strategjinë e mashtrimit është vendimi i diktatorit për të shpërndarë 100 euro për votuesit e moshës 18 deri në 30 vjeç para zgjedhjeve. Vuçiq me paratë që ua ka grabitur qytetarëve, synon të blejë edhe katër vite pushtet, në mënyrë që të vazhdojë të grabisë buxhetin dhe të shkatërrojë Serbinë.

Në rrethana të tilla, nuk bëhet fjalë për kushte të ndershme zgjedhore. Për këtë janë të vetëdijshëm edhe liderët e opozitës, por gjithsesi pranojnë të jenë bashkëpunëtorë në mashtrimin zgjedhor të Vuçiqit. Prandaj ai do të mbajë përgjegjësi. Por, ashtu siç nuk do të mund ta justifikojnë pjesëmarrjen e tyre në zgjedhje me hulumtimin që po i referohet sot Djilas, është një ngushëllim i vogël për qytetarët normalë, të cilët do të jenë të ekspozuar ndaj torturës së kartelit progresiv edhe për katër vjet.

Fuqia e Vuçiqit bazohet në dobësinë e opozitës. Gjendja e bllokut opozitar shihet qartë në qëndrimin ndaj referendumit për ndryshimin e Kushtetutës, i cili do të mbahet më 16 janar. Djilas pretendon se “referendumi kundër Vuçiqit” do të mbahet në zgjedhjet presidenciale, të parakohshme parlamentare dhe në Beograd. 3 prill. Jeremiq është kundër ndryshimit të Kushtetutës, por u bën thirrje qytetarëve që të vendosin vetë nëse do të marrin pjesë në referendum. Boshko Obradoviç fillimisht mbrojti një bojkot të referendumit dhe më pas, si zakonisht, ai ndryshoi.

Sasha Raduloviq dhe disa liderë të partive dhe lëvizjeve opozitare po bëjnë thirrje për referendum për të votuar kundër ndryshimit të Kushtetutës. Nuk ka asnjë gram logjikë në atë marrëzi. Nëse po bojkoton referendumin, pse Xhilasi pranon zgjedhjet? Nëse Jeremiq kishte kushte mjaft të mira për zgjedhjet në Negotin, pse nuk janë në referendum tani? Të tjerë “liderë” nuk ia vlen të analizohen, veprimet e tyre u projektuan në Villa Bokeljka.

Gjyqësori i Serbisë thelbi i zingjirit të KRlMlT të organizuar

Kuvendi njëpartiak i Vuçiqit e nisi procesin e ndryshimit të Kushtetutës me debat të shkurtuar publik, pa debat serioz, pa legjitimitet politik, me ndryshimin e Ligjit për Referendumin menjëherë para mbajtjes së tij. Në rrethana të tilla, ndryshimet në gjyqësor duhet të zbatohen.

Sipas propozimit të propozuar, i cili paraqitet si standard ndërkombëtar, gjyqtarët do të zgjidheshin vetëm një herë, në mënyrë të përhershme. Në këtë mënyrë do të zvogëlohej ndikimi i politikanëve në gjyqësor. Ndoshta kjo është e mundur në shtete normale, të rregulluara. Në Serbi, ku gjyqësori është një hallkë bazë në zinxhirin e KRlMlT të organizuar, kur gjyqtarët të bëhen absolutisht të pavarur nga çdo lloj kontrolli, ata do të bëhen të pavarur nga ligji, drejtësia dhe e vërteta.

Se sa groteske është çdo gjë, ilustron Vladimir Gjukanoviq, deputet, kryetar i Komisionit Parlamentar për Drejtësi, anëtar i Këshillit Gjyqësor dhe njëkohësisht përfaqësues ligjor i Andrej Vuçiqit dhe Predrag Koluvijës. Në nëntor, Gjukanoviq votoi në Kuvend për Ligjin e ri për Referendum dhe Nisma Popullore. Kur, për shkak të protestave dhe bllokimeve të rrugëve, ligji i kontestuar u kthye në Kuvend, Gjukanoviq votoi për ndryshimet e tij. Në fund, për ta kompletuar çmendurinë, ai tani po udhëheq një fushatë në të cilën u bën thirrje qytetarëve që të votojnë kundër ndryshimit të Kushtetutës, të cilën e mbron Partia Progresive Serbe.

Në dhjetë vjet në pushtet, Vuçiç shkeli Kushtetutën një mijë herë, dhe e ktheu gjyqësorin në një shërbim për mbrojtjen e tij dhe anëtarëve të kartelit të tij, dhe për kundërshtarët pro-politikë dhe kritikët e tjerë të diktaturës së tij. Prandaj nuk është çudi që cirku ka bërë procesin e ndryshimeve kushtetuese.

Në atmosferën e cirkut parazgjedhor po kontribuojnë edhe drejtuesit e opozitës. Përpos që nuk kanë qëndrim të unifikuar për referendumin, nuk mund të vendosin se kur do të propozojnë në zgjedhjet presidenciale, as në zgjedhjet e Beogradit.

Në Romën e lashtë, senatorët mbanin toga të bardha. Sipas togës (në latinisht, “candidus” do të thotë i bardhë, i pastër, pa njolla), senatorët dhe zyrtarët e tjerë publikë quheshin “candidatus”. Mbiemri “candidus” vjen nga folja “candare” – të shkëlqejë. Nga ajo familje fjalësh, nga e njëjta folje, erdhi edhe emri i llambës, qëllimi i së cilës është të shkëlqejë. Kështu ishte në Romën e lashtë, dhe në Beogradin e sotëm, opozita nuk mund të gjejë një kandidat brilant për presidencën e Serbisë.

Vladeta Jankoviq nuk ka mundur ta pranojë ofertën e Opozitës së Bashkuar. Ai është 82 vjeç, nuk ka as forcë e as vullnet për të drejtuar fushatën para zgjedhjeve presidenciale. Megjithatë, ai pranoi të jetë në listën parlamentare ose në mungesë të zgjidhjeve më të mira, të kandidojë për kryetar të Beogradit.

Në mungesë të zgjidhjeve më të mira, Djilas i kthehet shpresave të vjetra të paplotësuara. Vitin e kaluar, Dejan Bodiroga hodhi poshtë mundësinë e përfshirjes në politikë dhe pranimit të rolit të kandidatit presidencial të opozitës. Menjëherë sapo u përmend kjo mundësi, mediat e Vuçiqit e ndotën tërësisht togën sportive brilante të njeriut të cilit Serbia i këndoi “Ne kemi Zotin, quhet Dejan Bodiroga”. Megjithatë, hulumtimet tregojnë se ish-basketbollisti ka ende mbështetjen e një pjese të konsiderueshme të qytetarëve. Aktori Dragan Bjelogrlic ka një vlerësim të mirë, për arsye jo shumë të mira. Popullariteti i tij u rrit pasi mundi drejtorin e Vuçiqit, Predrag Gaga Antonijević. Mirëpo Bjelogrlicit në këtë moment nuk i intereson oferta që të zvarritet nëpër “lepurin e nxehtë”, pa shanse suksesi në zgjedhje.

Të gjitha kombinimet e Djilas përfunduan me gjeneralin në pension Zdravko Ponos. Ndonëse edhe ai u tërhoq zvarrë nëpër baltën e mediave të Vuçiqit, ish-nënkryetari i Partisë Popullore është solid në kërkimet e tij. Ponos nuk pranoi, por nuk e refuzoi ofertën për të qenë kandidat presidencial. Djilas shpreson se ai do të jetë në gjendje të bindë Jeremic për të bashkëpunuar, në mënyrë që ata të mund të mbështesin Ponos së bashku.

Megjithatë, këtu nuk mbarojnë shqetësimet e liderëve të Opozitës së Bashkuar të Serbisë. Në kampin aleat, të udhëhequr nga “Të mos mbytemi Beogradin” dhe Kryengritja Ekologjike, ata synojnë të emërojnë Boris Tadiqin. Në vend të Đuro Vlaškalić, presidenti i Aleancës së 90 të Gjelbërve të Serbisë, Nenad Milić, ish-nënkryetar i Partisë Liberal Demokratike, do të merrte rolin e shefit operativ të ekipit.

Miliq synon të mbledhë miqtë e vjetër të Bozhidar Gjeliçit, Sllobodan Milosavljevicit, Goran Piticit, Gordana Matkoviqit, Branislav Leçiqit dhe modeleve të tjera të kolapsit të Partisë Demokratike, por edhe të gjithë Serbisë. I bindur se Tadiq ka mbështetjen e administratës amerikane, edhe pse vlerësimi i tij në mesin e votuesve në Serbi është vetëm 0.4 për qind, ish-skuadra e “shoqatës së verdhë” shpreson se me hyrjen në raundin e dytë të zgjedhjeve presidenciale, ai do të ketë një rezultat të mirë. shansin për t’u kthyer në kurorë Adric, në vendin e KRlMlT, ku ai formoi Partinë Përparimtare Serbe.

Të gjitha kombinimet, si të Vuçiqit ashtu edhe të opozitës, do të bien në ujë kur amerikanët të zgjerojnë listën e zezë të politikanëve dhe krimineIëve të tjerë nga Serbia. Në rrethana normale, Aleksandar Vuçiq nuk mund dhe nuk duhej të qëndronte në pushtet për një ditë pasi Zvonko Veselinoviç, kreu i klanit më të rrezikshëm brenda kartelit progresiv, u vu nën sanksionet amerikane, e lëre më kur vëllai i tij Andrej dhe kumbari Nikolla Petroviç iu bashkuan atij. .

Njoftimi për një mundësi të tillë tashmë tregon qartë se Vuçiqit dhe bashkëpunëtorëve të tyre po shkruhet me të zeza. Mirëpo, edhe kur kjo të ndodhë, punën më të vështirë dhe të pistë do ta bëjnë qytetarët e Serbisë, ata vetë do të duhet ta pastrojnë vendin nga murtaja progresive.

Më shumë artikuj

Të fundit