22.3 C
Pristina
Thursday, July 18, 2024

Serwer reagon pas kërcënimeve të Vuçiqit – Tregon arsyet e bashkëpunimit të Serbisë me SHBA-në dhe NATO-n

- Advertisement -

Profesori amerikan, Daniel Serwer ka reaguar pas kërcënimeve të presidentit të Serbisë Aleksandër Vuçiq ndaj Perëndimit, duke apeluar SHBA-në që të favorizojë miqtë e saj në Ballkan, pasi thekson se Serbia nuk do të shkëputet nga Rusia.

- Advertisement -

Kështu thotë Serwer në një shkrim pas lëvdatave që ambasadori amerikan në Serbi, Christopher Hill i ka bërë për bashkëpunimin me ushtrinë serbe. Ai ka dhënë edhe arsyet e bashkëpunimit të Serbisë me SHBA-në dhe NATO-n, për çka thotë se i shërbejnë interesave të saj dhe Moskës.

“Ambasadori i SHBA-së në Beograd ka lavdëruar bashkëpunimin me Ushtrinë serbe edhe pse presidenti i Serbisë e bën të qartë qëllimin e tij për të pushtuar Kosovën në një moment të zgjedhjes së tij. Si mund të jenë të dyja të vërteta? Asnjë enigmë e madhe. Serbia bashkëpunon me stërvitjet e SHBA-së dhe NATO-s për dy arsye. Së pari, ata ofrojnë trajnime të mira, të cilat rusët nuk janë në gjendje të barazojnë. Performanca e ushtrisë ruse në Ukrainë është përmirësuar, por humbjet e saj janë thjesht kolosale. Askush nuk do të donte t’i imitonte ata. Së dyti, stërvitjet e NATO-s ofrojnë mundësi të shkëlqyera për të mbledhur inteligjencë. Kjo do të shërbejë mirë në çdo veprim ushtarak serb kundër forcave të udhëhequra nga NATO në Kosovë. Beogradi, pa dyshim, gjithashtu ia kthen këtë inteligjencë Moskës”, shkruan Serwer.

- Advertisement -

closevolume_off
Siç thotë ai vetëm pak më e vështirë për t’u kuptuar është referenca e Forcës së Sigurisë së Kosovës (FSK) si UÇK (ose Ushtria Çlirimtare e Kosovës).

“UÇK-ja u demobilizua pas luftës së vitit 1999. FSK-ja që ekziston sot është rezultat i trajnimeve amerikane dhe britanike dhe pajisja e disa gjeneratave të organizimit dhe personelit të larguar nga UÇK-ja. Ambasadori amerikan në Beograd e di shumë mirë këtë. Referenca e tij për UÇK-në ka për qëllim të sinjalizojë se ai pajtohet me qeverinë serbe se FSK-ja është jo legjitime.”

Sipas tij, Uashingtoni duhet të rishqyrtojë përpjekjet e tij të gjata për të gjykuar Vuçiq dhe Perëndimi duhet të kundërshtojë ambiciet etno-territoriale ruse dhe serbe e jo t’i inkurajojë ato.

- Advertisement -

“Kjo përkëdhelje ndaj Vuçiq është bërë sjellje e paracaktuar në Beograd. Pyetja është pse tolerohet në Uashington. Mendoj se ka arsye. Por ato nuk kanë gjasa të jenë të mira. Asnjë sasi shuplakash nuk do të ndryshojë vendimin e Beogradit për t’u lidhur me Rusinë. Vuçiq e ka bërë të qartë se ai synon të merr mbrapsht një pjesë të Kosovës sa herë që i jepet rasti. Çdo marrëveshje në Ukrainë për t’i dorëzuar territorin Rusisë do ta ofrojë këtë mundësi… Mund të vazhdojë, por ju e kuptoni qëllimin. Politika amerikane duhet të kthehet në favorizimin e miqve të saj në Ballkan dhe kundër armiqve të saj. Kjo nuk duhet të jetë shumë e vështirë për t’u bërë. Dyfishoni suksesin, jo dështimin”, vijon ai.

Profesori amerikan thekson se janë disa gjëra që duhet të bëhen e që i rendit si në vijim.

“Së pari, prioritizimi i drejtësisë, mundësisht në Kosovë, për organizatorët dhe autorët e incidentit terrorist të 24 shtatorit që Beogradi sponsorizoi brenda Kosovës. E dyta do të ishte sigurimi që Prishtina të marrë mbështetjen që i nevojitet jo vetëm për anëtarësimin në Këshillin e Evropës dhe lehtësimin nga “pasojat” e vjetruara dhe kundërproduktive të BE-së, por edhe për hapjen e negociatave për anëtarësimin në NATO. E treta, do të ishte gatishmëria për të denoncuar çdo mashtrim në përgatitje për përsëritjen e ardhshme të zgjedhjeve të Beogradit.”

Ndërkohë ai ka futur në shkrimin e tij edhe citimin e aktivistes të shoqërisë civile, Kaltrina Kamberi, që i ka bërë deklaratës së Hill.

“Kaltrina Kamberi (@ThisisKaltri) e transkripton pjesën kryesore të kësaj si: ‘Sigurisht që ju e dini që ne punojmë çdo ditë me ushtrinë serbe. Ne kishim stërvitje, kishim një sërë gjërash me ushtrinë serbe. Kështu që nuk jam i sigurt se mund ta pranoj premisën e pyetjes, sepse ne po bëjmë shumë më tepër së bashku tani sesa me UÇK-në apo çfarëdo që doli prej tyre.’

24 orë pas nënshkrimit të marrëveshjes së sigurisë me Rusinë, Vuçiq i Serbisë njofton se do të pushtojnë Kosovën në momentin e zgjedhjes së tyre.”

- Advertisement -
- Advertisement -
Lajmet e fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -