fbpx
13 C
Pristina
E hënë, 23 Maj, 2022

Serbia, rekordin në Evropë për shkelje të lirive demokratike dhe rritjes së autoritarizmit

Rekomandime

Gjatë kohës së pandemisë, shkeljet më të madha të lirive demokratike u regjistruan në Serbi, tri herë më shumë se sa mesatarja në Evropë, sipas hulumtieve të kryera nga Instituti për Ndryshime të Demokracisë.

Hulumtimi tregon se vendet e Evropës Lindore kanë marrë masa më të dhunshme sa i përket restriksioneve pandemike, diskriminimi dhe dezinformimi i madh, dhe shkeljet më të mëdha ishin në restriksionin dhe kufizimit e lirisë së medias.

Si përgjigje ndaj pandemisë në mars të 2020-tës, pesë nga 18 vendet e Evropës Lindore kanë shkelur liritë ndërkombëtare demokratike, ndërsa asnjë nga 12 vendete e Evropës Perëndimore nuk kanë pasur raste të tilla.

Belgjika është vendi i veëtm në Evropën Lindore ku raste mesatare të shkeljes së lirive janë raportuar.

Gjatë pandemisë, ka pasur “praktika të dhunshme policore në Belgjik, gjë që ka afektuar disproporcionalisht komunitetet minoratare etnike”.

Më shumë artikuj

Të fundit