7.7 C
Pristina
E martë, 6 Dhjetor, 2022
- Advertisement -

Rrezik për Iuftë? NATO shton numrin e trupave në 4 shtete europiane

Derisa suImi i Rusisë ndaj Ukrainës vazhdon, NATO ka forcuar praninë e saj përgjatë krahut të saj lindor.

Pas një samiti të jashtëzakonshëm të NATO-s më 24 shkurt, aleanca vendosi të krijojë katër grupe të reja beteje në Evropën Juglindore. Katër grupet e betejës, të cilat janë ende duke u mbledhur, do të vendosen në Bullgari, Rumani, Hungari dhe Sllovaki, raporton Business Insider.

- Advertisement -

Grupet e reja të betejës do t’i bashkohen katër grupeve që u krijuan në Estoni, Lituani, Letoni dhe Poloni në vitin 2017 si përgjigje ndaj përkeqësimit të situatës së sigurisë në Evropë pas aneksimit të Krimesë nga Rusia në vitin 2014.

Në samitin e saj të shkurtit, NATO vendosi gjithashtu të forcojë katër grupet e saj të betejës veriore dhe “të rrisë grupet e betejës shumëkombëshe nga batalionet deri në madhësinë e brigadës, ku dhe kur kërkohet”.

NATO tani ka rreth 40,000 trupa nën komandën e saj të drejtpërdrejtë në Evropën Lindore – 30,000 prej tyre në ato tetë grupe beteje.

- Advertisement -

Madhësitë e grupeve të betejës ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme: ajo e Hungarisë ka 900 trupa, ndërsa e Polonisë ka 11,600. Përmasat dhe përbërja janë “të përshtatura ndaj faktorëve dhe kërcënimeve specifike gjeografike”, ka thënë NATO, por kërkesat logjistike dhe faktorët politikë ndikojnë gjithashtu në përbërjen e tyre.

NATO ka thënë se krijimi i tetë grupeve të betejës është “përforcimi më i madh i mbrojtjes kolektive të Aleancës në një brez”.

Grupet e betejës janë forca shumëkombëshe të stacionuara në mënyrë të përhershme në vendin pritës dhe të dizajnuara për të vepruar së bashku dhe për të forcuar ushtrinë e atij vendi në rast konflikti. Ato mbështeten nga njësi nga ushtritë anëtare të NATO-s që rrotullohen përmes vendit pritës, por mbeten nën komandën e drejtpërdrejtë të vendit të tyre.

- Advertisement -

Përbërja shumëkombëshe e grupeve të betejës ka për qëllim të pengojë Rusinë duke e bërë një sulm ndaj vendit pritës një suIm ndaj të gjithë anëtarëve të NATO-s me forca në grupin e betejës.

Grupet e betejës do të veprojnë gjithashtu si një forcë majë shtize, kështu që ata duhet të mbajnë një nivel të lartë gatishmërie në mënyrë që të fitojnë kohë për përforcimet që arrijnë në një konflikt.

“Ne ndjemë gjithashtu përgjegjësinë që kishim si drejtues të këtij batalioni majë shtize për të demonstruar aftësitë tona për të qenë të gatshëm, plotësisht, me aleatët tanë për të përmbushur misionin që na është dhënë,” nënkoloneli Adrien, zëvendëskomandant i grupit të betejës të Rumanisë tha në një intervistë për javën e parë të grupit të betejës.

Në një konflikt, grupet e betejës do të përforcoheshin nga Task Forca e Përbashkët me Gatishmëri Shumë të Lartë (VJTF) prej 5000 trupash të NATO-s, forca e aleancës me gatishmërinë më të lartë. VJTF mund të fillojë të vendoset brenda dy ditësh dhe do të pasohet nga Forca e Reagimit të NATO-s (NRF), e cila mund të fillojë të vendoset brenda një jave.

NATO po zgjeron gjithashtu numrin e forcave të gatishmërisë së lartë që mund të integrohen me VJTF dhe NRF. (Një njësi nga një ushtri anëtare e NATO-s duhet të arrijë shpejtësi specifike të vendosjes për t’u klasifikuar si gatishmëri e lartë.)

Anëtarët e Aleancës kanë rënë dakord më tej të rrisin aftësinë e NATO-s për të përforcuar forcat e saj përgjatë krahut të saj lindor duke para-pozicionuar pajisje dhe duke zhvilluar më shumë aftësi të vendosura përpara që do të nevojiteshin në fazat e hapjes së një konflikti.

- Advertisement -
Të fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -