8.1 C
Pristina
Thursday, April 25, 2024

Rrethohet nga oqeani, por ky është vendi ku nuk ka rënë shi që 400 vjet

- Advertisement -

Rrethuar nga Oqeani Paqësor në perëndim, në veri me Bolivinë dhe Argjentinën në lindje, shkretëtira Atacama është një nga vendet me të veçanta të Kilit.

- Advertisement -

Shkretëtira Atacama një nga vendet me më pak reshje në botë njihet, gjithashtu dhe si vendi ku NASA kryen eksperimentet e saj në eksplorimin e hapësirës.

Për 400 vite rresht asnjë pike shiu nuk ra në këtë zonë deri në vitin 1971.Shkretëtira Atacama është regjistruar si vendi më i thatë në tokë dhe gjithashtu është vendi më i nxehtë në botë.

- Advertisement -

Kultura më e vjetër në botë u përket Chinchorros që jetonin në rajon. Rajoni, ku u gjetën mumiet fëmijë 7,000-vjeçare, gjithashtu ka një trashëgimi të shquar historike. Shkretëtira Atacama, e cila është 15 milion vjet e vjetër, ka rezerva të pasura argjendi.

Me zbulimin e argjendit, rajoni dëshmoi një luftë të përgjakshme midis Kilit dhe Bolivisë. Kili, i cili fitoi luftën midis 1879-1884, zgjeroi territorin e saj në veri. Përveç argjendit, Shkretëtira Atacama është gjithashtu vendi i depozitave shumë të pasura të arit dhe bakrit.

Për këtë arsye, Shkretëtira Atacama ka gjithashtu një rëndësi të madhe për ekonominë e Kilit. Ekziston një observator i madh hapësinor në shkretëtirën Atacama, e cila gjithashtu ka një vend të rëndësishëm në kërkimin shkencor.

- Advertisement -

Përveç kësaj, Shkretëtira Atacama në Kili është gjithashtu e njohur për të qenë një rajon ku NASA gjithashtu teston anijet kozmike. Ky është një nga aspektet e kësaj shkretëtire të gjerë që tërheq më shumë vëmendjen.

Atacama, gjeografia e të cilit krahasohet me Marsin, është gjithashtu një qendër e rëndësishme kërkimore shkencore për shkak të tokës që zotëron. NASA, e cila kryen kërkime dhe teste në rajon, përdor Atacama si një qendër përpara udhëtimit në hapësirë.

Mjegulla që formohet në rajonet e Shkretëtirës Atacama afër Oqeanit Paqësor shkakton reshje herë pas here. Sidoqoftë, e gjithë kjo nuk e ndryshon faktin se Atacama është gjeografia më e thatë dhe e nxehtë në botë.

- Advertisement -
Lajmet e fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -