fbpx
-0.4 C
Pristina
19 Janar, 2022 - 18:24

Rover i NASA-s dërgoi tingujt e parë nga Marsi dhe na ofroi një pamje prej 360 shkallë

Rekomandime

Rover Perseverance i NASA-s, i cili zbarkoi me sukses në Mars më 18 shkurt, ka dërguar imazhet e para prej 360 shkallësh së zonës në të cilën u ul dhe dërgoi regjistrimet e para të tingullit nga Planeti i Kuq.

Panorama e kraterit Jezero dhe luginat e Neretva, Una, Pliva dhe Sava

Kjo panoramë, e marrë më 20 shkurt 2021 nga kamerat e navigimit Navcams në një rover, përbëhet nga gjashtë imazhe individuale pasi ato mbërritën në Tokë.

Një qëllim kryesor i misionit të Perseverance në Mars është kërkimi astrobiologjik që përfshin kërkimin e shenjave të jetës antike.

Rover do të analizojë gjeologjinë e planetëve dhe klimën e kaluar dhe do të hapë rrugën për eksplorimin njerëzor të Planetit të Kuq dhe do të jetë misioni i parë për të mbledhur dhe ruajtur mostra të shkëmbinjve marsolianë dhe regolitit.

Perseverance u ul në një zonë të pashkelur – krateri Jezero, i quajtur pas një fshati në BiH. Disa lugina që të çojnë në këtë krater janë emëruar pas lumenjve Sava, Neretva, Pliva dhe Una.

Liqeni i Kraterit është një nga vendet më të mira për të kërkuar jetën antike sepse rreth 3.9 miliardë vjet më parë ai ndoshta ishte i mbushur me ujë. Analizat e mëparshme kanë treguar se depozitat në krater janë të pasura me minerale që formohen në prani të ujit, që do të thotë se jeta mund të ketë ekzistuar dikur atje.


Tingujt e një rover dhe tingujt e erës

Perseverance, ndër të tjera, është e pajisur me një mikrofon që regjistroi së pari tinguj në Mars.

Tingulli i qetë i qëndrueshëm që dëgjohet në sfond në videon më poshtë është tingulli i vetë roverit, dhe tingulli shurdhues që dëgjohet dhjetë sekonda më vonë është tingulli i një ere. Ekspertët e NASA vlerësojnë se po frynte me një shpejtësi prej rreth 5 metra në sekondë, ose 18 kilometra në orë.

Më shumë artikuj

Të fundit