22 C
Pristina
Tuesday, August 9, 2022

Raketa misterioze që ra në Hënë: kush e lëshoi?

Shkencëtarët e NASA-s mbetën të hutuar pasi një raketë misterioze ra në Hënë dhe krijoi një krater të madh në dy zona të ndryshme; është ende e paqartë se kush qëndron pas lëshimit të saj dhe pse ndikimi pati një efekt kaq të fortë.

Askush në Tokë nuk e ka marrë përgjegjësinë për posedimin dhe lëshimin e raketës në fjalë, dhe NASA ende nuk mund të shpjegojë se pse goditja e së njëjtës raketë krijoi dy kratere, transmeton The Telegraph. Thuhet gjithashtu se më 4 mars, një copë e madhe metali po lëvizte me një shpejtësi prej 5.3 kilometra në sekondë kur goditi sipërfaqen e Hënës, por fotot e reja, të marra nga Lunar Reconnaissance Orbiter i NASA-s, tregojnë se ndikimi ishte i ndryshëm nga çdo gjë më parë.

“Çuditërisht, krateri në fakt përbëhet nga dy kratere – ai lindor është 18 metra në diametër dhe mbështetet në kraterin perëndimor me një diametër prej 16 metrash. Është ky krater i papritur i dyfishtë që mund të tregojë se trupi i raketës kishte masa të mëdha në secilin fund. Zakonisht një raketë e harxhuar ka një masë të përqendruar në fundin e motorit të saj dhe pjesa tjetër e raketës përbëhet kryesisht nga një rezervuar bosh karburanti. Duke qenë se origjina e trupit të raketës është ende e panjohur, natyra e dyfishtë e rezultatit të krateri mund të tregojë identitetin e tij,” tha NASA.

Astronomët amatorë fillimisht dyshuan për SpaceX, por më vonë arritën në përfundimin se ndoshta ishte një trup nga misioni hënor kinez i vitit 2014 (Chang’e 5-T1). Kina e ka kundërshtuar këtë, duke thënë se anija eksperimentale robotike në fjalë “hyri në mënyrë të sigurtë në atmosferën e Tokës dhe u dogj plotësisht”.

Dhe meqenëse Kina njofton dhe transmeton nisjet e saj, por nuk zbulon rrugët e tyre, astronomit Bill Grey, autori i softuerit që gjurmon objektet në hapësirë, duhej të punonte mbrapsht për të llogaritur një orbitë të përafërt.

“Prej 99.9 përqind jam i sigurt se është një 5-T1 kinez, jo SpaceX,” i tha ai BBC-së.

Të ashtuquajturat Raketat përforcuese (të përdorura në fazën e parë të lëshimit) nga misionet Apollo lanë një seri krateresh rreth 40 metra të gjerë në sipërfaqen e Hënës. Në vitin 2019, anija kozmike Beresheet e rrëzuar e Izraelit shpërndau mbeturina nëpër sipërfaqen hënore.

Të dhënat nga Universiteti Shtetëror i Arizonës në vitin 2016 tregojnë se të paktën 47 trupa raketash të NASA-s krijuan “goditje të anijeve kozmike” në Hënë, por NASA vëren se “asnjë goditje tjetër raketore në Hënë nuk ka krijuar kratere të dyfishtë si ky”.

Të fundit
Lajme të lidhura