9.1 C
Pristina
Tuesday, October 4, 2022
- Advertisement -

Pse këtë aeroplan të fuqishëm amerikan s’mund ta ndaI asgjë?

Gjatë vitit 2022, F-35 Joint Strike Fighter i Pentagonit pritet të operojë me një sistem kompjuterik të avancuar në bord që synon të sigurojë funksionalitet optimal, të përmirësojë mirëmbajtjen dhe qëndrueshmërinë duke parashikuar pikat e dështimit, të monitorojë sistemet e avionëve dhe të ndihmojë në organizimin e të dhënave.

- Advertisement -

Për avionin F-35, ka shumë më tepër rëndësi sesa armët e tij, karakteristikat e fshehta dhe aftësia luftarake; Logjistika, mbështetja dhe faktorët e mirëmbajtjes të bazuar në kushte janë gjithashtu të një rëndësie kritike. Kjo shpjegon pse avioni tani po përmirësohet me një sistem të ri kompjuterik të avancuar për të zëvendësuar Sistemin e tij të Informacionit të Logjistikës Autonom (ALIS) me një sistem të ri, më të aftë të quajtur Rrjeti i Integruar i të Dhënave Operacionale (ODIN).

ODIN, i konsideruar si një përmirësim pasues i sistemit ALIS ndonjëherë të sfiduar teknikisht, është planifikuar të jetë plotësisht funksional deri në vitin 2022.
Ndryshe nga paraardhësi i tij ALIS, ODIN mund të mos jetë i konfiguruar ngushtë për të kryer thjesht funksione mirëmbajtjeje, por gjithashtu mund të ndikojë dhe përmirësojë përpunimin, menaxhimin dhe transmetimin e informacionit të avionit.

ODIN është projektuar për të parashikuar dështimet e mundshme shumë përpara se të shfaqen keqfunksionimet për të ruajtur sigurinë dhe mbijetesën e avionit dhe gjithashtu për të thjeshtuar procesin e riparimit dhe mirëmbajtjes duke ecur përpara kurbës.

- Advertisement -

Capt. Andrew “Dojo” Olson, F-35 Heritage Flight Team pilot and commander, performs a tactical pitch maneuver in an F-35A Lightning II during the California Capital Airshow, Sept. 23, 2018, in Sacramento, Calif. During the F-35 HFT’s performance, Olson performed numerous aerial maneuvers showcasing the F-35s raw power and maneuverability. (U.S. Air Force photo by Senior Airman Alexander Cook)
- Advertisement -
Të fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -