fbpx
7.5 C
Pristina
5 Dhjetor, 2021 - 22:13

Pronari i një prej kompanive më të mëdha të transportit: Tragjedia e Strumës mund të jetë akt TERR0RlST

Rekomandime

Pronari i një prej kompanive më të mëdha të transportit në Haskovë të Sllovenisë, Sebakhtin Ismail thotë se tragjedia e Strumës mund të jetë akt TERR0RlST.

Aksidenti në të cilin 46 persona humbën jetën po hetohet bashkërisht nga autoritetet bullgare dhe maqedonase veriore dhe ende nuk ka asnjë version zyrtar të rrethanave dramatike.

Shtatë persona që arritën të thyenin xhamin e pasmë të autobusit dhe të dilnin nga ai
i mbijetuan flakëve. Sipas dëshmisë së disa prej tyre, në autobus ka ndodhur një
shpërthim dhe më pas ai është përplasur me parmakët e rrugës.

“Arsyet mund të jenë komplekse për sa i përket kushteve vërtet të këqija në vendin
tonë në rrugët dhe shenjat në vendin tonë. Por në vetvete kjo katastrofë është
mesatare, madje e rëndë. Nuk është e mundur në një aksident të tillë të shpërthejë
një zjarr i tillë, i cili do të digjte gjithçka për disa minuta. Diçka ndodhi
brenda. Po të ishte vetëm një katastrofë nuk do të kishte ndodhur një tragjedi kaq e
madhe”, është kategorik tha Sebahtin Ismail.

Ai ka qenë në industrinë e transportit për 30 vjet dhe aktualisht është anëtar i Bordit të Shoqatës Kombëtare të Transportuesve të Autobusëve. Sipas tij, nuk ka gjasa që zjarri për shkak të një kohe të shkurtër të ketë shkaktuar ndezjen dhe djegien e autobusit maqedonas.

Gjithashtu, nuk ka gjasa që versioni i aksidentit fillestar në parmakë të ketë çuar në shpërthimin e mjetit në flakë, apo që një gomë e shpuar e ka devijuar atë nga rruga.

“Autobusët e rinj të prodhimit, pas vitit 2018, sipas dokumentacionit të dorëzuar
nga operatori turistik Besa Trans, kanë sisteme serioze mbrojtëse,
sqaron transportuesi nga Haskova. Kompania e tij ka autobusë të tillë si ai i djegur në
afërsi të Pernikut – të njëjtën markë dhe vit prodhimi dhe prandaj ai i njeh sistemet e
tyre në detaje. “Në rast zjarri autobusët e gjeneratës së re bëhen të vetëshuar –
bllokojnë qarkullimin, frenohen dhe dyert hapen automatikisht si dhe kapakët. Janë
të pajisur me kamera të jashtme që kapin gjithçka në rrugë, përfshirë këtu shenjat.
Nëse shoferi del nga rruga për ndonjë arsye – për shembull – duke rënë në gjumë,
sedilja e tij fillon të dridhet dhe vetë automjeti reagon dhe kthehet në drejtimin e
duhur”, tha ai për mediumin Haskovo.net.

Ismail nuk përjashton sabotimin nga një kompani rivale, por edhe mundësinë e një
akti TERR0RlST, ndonëse versioni i TERR0RlZMlT nuk është përmendur deri më tani nga hetuesit.

“Transportuesi nga Haskova raporton se ka një boshllëk në industri sa i përket
shpjegimeve për udhëtarët se si të reagojnë në një aksident dhe si të përdorin pajisjet
emergjente kur është e nevojshme. Kjo duhet të korrigjohet dhe të ngrihet kultura e
pasagjerëve, sepse ndodhin situata në rrugë dhe njohuritë bazë mund t’ju shpëtojnë
jetën, shton Sebahtin Ismail.

Më shumë artikuj

Të fundit