8.6 C
Pristina
Wednesday, March 29, 2023

Prishet loja e Moskës, bombarduesit amerikanë mbi qiejt e Mesdheut – Putin merr paralajmërimin e fortë

- Advertisement -

Rekomandime

Një operacion top-sekret. Dy bombardues B-52 fluturuan mbi vendet e Detit të Zi, të cilat ishin më të ekspozuara ndaj rrezikut nga Kremlini për disa orë pasi rusët nisën një ofensivë raketore kundër Kievit. Sipas raporteve nga La Repubblica, ishte një mision i porositur nga Shtetet e Bashkuara për të siguruar aleatët dhe paralajmëruar Vladimir Putin, i cili përdori gjashtë armë supersonike kundër të cilave nuk ka mburoja efektive kundërajrore.

- Advertisement -

“Dy bombarduesit, në fakt i mbajtën transmetuesit e pozicionit të tyre të ndezur, diçka që avionët ushtarakë përgjithësisht nuk e bëjnë: një zgjedhje që i lejonte të gjithë të ndiqnin lëvizjet e tyre drejt konfliktit të zonës,” shpjegoi Gianluca Di Feo në La Repubblica. Ndër të tjera, B-52, të cilët u ngritën nga baza spanjolle e Moron de La Frontera, fluturuan edhe mbi Itali: kaluan nëpër Palermo, Kalabri dhe Salento për të vazhduar më pas drejt Bullgarisë dhe Rumanisë. Më në fund ata iu afruan kufirit të Ukrainës dhe Moldavisë dhe u kthyen duke kaluar mbi Toskanën.

Lëvizjet e amerikanëve

“Që nga fillimi i pushtimit rus ka pasur të paktën dy misione të tjera bombarduese ‘të dukshme’: me atë rast atyre iu bashkuan avionë luftarakë nga vendet e NATO-s që fluturonin mbi, një shenjë se këto ishin operacione të planifikuara paraprakisht. Ky i fundit ishte një ekspeditë e vetmuar, një rrethanë që sugjeron një nismë të vendosur në momentin e fundit në përgjigje të ofensivës ruse”, kujton Di Feo.

- Advertisement -

Më shumë

- Advertisement -

Të fundit