-4.2 C
Pristina
16 Janar, 2021 - 13:28

Pas shpërndarjes së Kuvendit, Vjosa Osmani nuk mund të jetë presidente: Kush pritet që ta marr këtë pozitë?

Kosova pritet që në fillim të vitit 2021 të shkojë në zgjedhje të parakohshme, kjo pas vendimit të mbrëmshëm të Gjykatës Kushtetuese për ta shpallur të pavlefshme votën e Etem Arifit për Qeverinë Hoti.

- Advertisement -

Presidentja në detyrë, Vjosa Osmani pritet që të shpall zgjedhjet sapo të shpërndajë Kuvendin, e më këtë veprim të fundit, i humb edhe legaliteti për ta mbajtur pozitën që e ka aktualisht.

Atëherë, sipas analistit politik Ramush Tahiri, aktivizohet klauzola që ushtruese e detyrës së presidentit të Kosovës, të jetë kryetarja e Gjykatës Kushtetuese, Arta Rama.

Zgjedhjet i shpalle Vosa Osmani pasi ta kete shperndare Kuvendin e Kosoves. Pra ska zgjedhje parlamentare pa shperndarjen e Kuvendit. Por kur te shperndahet Kuvendi humbet edhe pozita e Kryetares se Kuvendit qe eshte baze e legalitetit te ushtrimit te detyres se Presidentes se Kosoves. Ne kete rast aktivizohet klauzola qe ushtruese e detyres se Presidentes se Kosoves te jete Kryetarja e Gjykates Kushtetuese Arta Rama sipas funksionit per te shprehur unitetin e popullit dhe institucional. Perndryshe Presidenti ne detyre nuk mund te ushtroj funksione te tjera politike as te formoje parti politike e as te garoj deputete. E kam fjalen per Vjosa Osmanin nese mbetet ne kete pozite gjate procesit te zgjedhjeve.”, thotë ai.

Këtë Tahiri e shpjegon përmes një shkrimi në rrjetin social Facebook.

Postimi i plotë:

Ligji eshte i qarte. Kushdo qe denohet me burg efektiv per me shume se gjashte muaj nuk mund te ushtroj postin e mandatin e deputetit.

Qytetari qe eshte i denuar per ndonji veper mund te zgjedhet depytet nese nuk ka nje ndalese nga gjykata per mos ushtrimin e funksioneve publike per periudhen e caktuar.

Ethem Arifi nuk asht dasht te kandidohet dhe te zgjidhet deputet ,dhe ti qertifikohet mandati nese ne nderkohe i ka ardhenga Gjykata akvendimi per denim me burg efektiv. Pra jo deputet pa e kryer denimin.

Ne kemi pasur dhe kemi deputet te Parlamentit te Kosoves qe jane te denuar dhe qe kane vuajtur denimin per vepra penale.
Gjykata Kushtetuese thote te mos jete i denuar tri vjetet e fundit.

Gjykata Kushtetuese me te drejte mund te konstatoj se deputeti Ethem Arifi e humbe apo e ka humbur mandatin e te zgjedhurit te popullit ne momentin qe eshte bere i plotefuqishim vendimi i Gjykates se Apelit per denimin per vepren penale ne kohezgjatje te burgut efektiv prej nji vjet e tre muaj.

Gjykata mund te konstatoj humbjen e mandatit apo mosdrejten e kandidimit dhe te zgjedhjes se tij deputet qe nga fillimi.

Gjykata sipas mendimit tim mund ti anuloj ose jo si ne rastin Pacolli vendimet pra pjesmarrjen dhe votimet ne Kuvend te deputetit Arifi.

Gjykata nuk mund te merret me pasojat e nje veprimi ose mos veprimi qe del nga ushtrimi i mandatit te deputetit. Gjykata nuk mund ta parashikoje se si do te kishte votuar pasuesi ose zevendesuesi i deputetit Arifi konkretisht ne votimin per zgjedhjen e Qeverise Hoti.
Gjykata nuk mund te anuloje dhe nuk e ka mandat zgjedhjen e Qeverise Hoti.

Ajo qe mund te thote gjykata eshte konstatimi se ne vend te deputetit Arifi eshte dasht te vie deputeti tjeter nga subjekti i njejte politik sipad listes se votave ne KQZ.

Ne rastin Pacolli Gjykata tha se Pacolli nuk eshte zgjedhe pra jane shkele procedurat e zgjedhjes por puna dhe vendimet per 30 dite sa ishte ne funksionin e Presidentit nuk anulohet sepse nenyra e zgjedhjes nuk kishte ndikuar ne ushtrimin e funksionit

Gjykata po thote .kjo Qeveri duhet te jete ne detyre deri ne zgjedhjen e Qeverise se re pas zgjedhjeve te jashtezakonshme parlamentare

Gjykata ka konstatu se Arifi nuk asht dasht te zgjedhet dhe ska pas mandat deputeti.
Gjykata e ka anulu voten e tij per Qeverine Hoti.

Gjykata nuk i ka anulu vendimet dhe punen e Qeverise Hoti edhepse e ka shpallur te pa zgjedhur.

Gjykata nuk i ka anulu votimet e deputetit Arifi as ne Komisione e as ne mbledhjet e Kuvendit.

Gjykata edhepse e ka shpalle te kunderligjshme dhe kunderkushtetuese kandidimun dhe zgjedhjen e deputetit Arifi ajo nuk ja ka marr pagat dhe meditjet e benefitet e tjera te fituara gjate ushtrimit te mandatit te deputetit.

Gjykata nuk e ka rikthy ne rivotim Qeverine Hoti tash me prezencen e nje deputeti tjeter zevendesim per Arifin por Gjykata ka konstatu se u plotesu neni i Kushtetutes sipas te cilit Qeveria Hoti deshtoi te zgjidhet edhe heren e dyte sepse i morri 60 vota e jo 61 sa duhej.
Gjykata udhezon apo merr vendim qe Kosova te shkoje ne zgjedhje te jashtezakonshme brenda 40 dites si parashihet per Zgjedhjet e jashtezakonshme ( te parakohshmet 45 dite).
,
Zgjedhjet i shpalle Vosa Osmani pasi ta kete shperndare Kuvendin e Kosoves. Pra ska zgjedhje parlamentare pa shperndarjen e Kuvendit. Por kur te shperndahet Kuvendi humbet edhe pozita e Kryetares se Kuvendit qe eshte baze e legalitetit te ushtrimit te detyres se Presidentes se Kosoves.

Ne kete rast aktivizohet klauzola qe ushtruese e detyres se Presidentes se Kosoves te jete Kryetarja e Gjykates Kushtetuese Arta Rama sipas funksionit per te shprehur unitetin e popullit dhe institucional.

Perndryshe Presidenti ne detyre nuk mund te ushtroj funksione te tjera politike as te formoje parti politike e as te garoj deputete. E kam fjalen per Vjosa Osmanin nese mbetet ne kete pozite gjate procesit te zgjedhjeve.

Vendimi i Gjykates Kushtetuese penalizon qe te mos kene te drejte te kandidojne Albin Kurti e disa deputet te tjere te

Vetvendosjes. Ka dilema pasi kjo ndalese vlen per deputete a do te thote se vlene edhe per President, Kryeminister , Minister etj.

Ky vendim i Gjykates Kushtetuese eshte i paapelueshem dhe i pakontestueshe. Pra duhet te zbatohet.

Kjo do te thote se duhet të hyjme ne nje krize jo vetem politike por edhe institucionale te ballafaqimit me kontestim te vadilitetit te mandatit .. e ku vetem zgjedhjet shihen si zgjidhje.

Të fundit

Të tjera nga rubrika