24.7 C
Pristina
24 Korrik, 2021 - 22:05

Pas cigareve ky është shkaktari kryesor i kancerit te mushkërive

Radoni është shkaku kryesor i kancerit të mushkërive në jo-duhanpirësit.

Radoni është një gaz pa erë, pa ngjyrë që lirohet nga prishja normale e uraniumit në tokë. Radoni mund të hyjë në shtëpi përmes çarjeve në themelet, dysheme dhe mure, përmes hapjeve rreth pompave dhe kullonave të gropave, dhe përmes zbrazëtirave rreth tubave. Radoni gjithashtu mund të jetë i pranishëm në furnizimin me ujë në shtëpitë që kanë ujë të mirë.

Nuk ka rëndësi nëse shtëpia jote është e vjetër apo e re. Në fakt, shtëpitë e reja mund të jenë të mbyllura më fort – lejimi i gazit të radonit për të ndërtuar në një shkallë më të lartë. Gjithashtu, nuk ka rëndësi se çfarë niveli i radonit të fqinjit tuaj është (edhe pse nëse ata kanë një nivel të lartë, rreziku juaj është më i lartë.) Nivelet ndryshojnë shumë edhe në një zonë të vetme gjeografike.

Si funksionon kanceri i radonit?

Gazi i radonit është një gaz radioaktive. Këto substanca radioaktive kanë bërthama të paqëndrueshme që lëshojnë grimca në procesin e bërjes më të qëndrueshme. Kur gazit radon thithen, lëshon grimca alfa e cila dëmton ADN-në e pranishme në qelizat e mushkërive. Gjatë një periudhe kohore dhe me dëmtime të mëtejshme, këto qeliza i nënshtrohen ndryshimeve gjenetike të cilat më pas i konsiderojnë qelizat e kancerit.

Të fundit

Të tjera nga rubrika

Hapësirë reklamuese