fbpx
-0.6 C
Pristina
E hënë, 30 Janar, 2023

Njerëzit robotë të ushtrisë amerikane, s’ka me pasë kush që u deI para

- Advertisement -

Duhet Lexuar

Pentagoni mendon se këta kiborgë do të shfaqen në fushëbeteja deri në vitin 2050, raporton “Army Times”. Departamenti i Mbrojtjes ka deklasifikuar një raport, i cili i detajon planet e tij për “shkrirjen njerëzore/makinerike”, duke e zbuluar planin e vet të çuditshëm për ta jetësuar teknikën ushtarake e cila gjithnjë ishte karantinuar brenda sferës fanta-shkencore.

Përmbledhja e raportit i identifikon katër azhurnime kryesore të cilat shpreson se do të zhvillohen gjatë tri dekadave të ardhshme. Dy prej tyre e përfshijnë përmirësimin e shikimit dhe dëgjimit të ushtarëve. Ushtria gjithashtu dëshiron t’i bëjë ushtarët më të fortë duke i pajisur ata me pajisje të reja të bartshme.

- Advertisement -

Sipas raportit, të tria këto do ta “ofrojnë potencialin për ta rritur gradualisht performancën përtej kufirit normal të njeriut”.

Ajo që e ka entuziazmuar me të vërtetë ushtrinë është kategoria e katërt: “avancimi i drejtpërdrejtë nervor i trurit të njeriut për transferimin e të dhënave në dy drejtime.” Me fjalë të tjera, lidhja e mendjeve të ushtarëve me kompjuterët në mënyrë që udhëheqësit ushtarakë të transferojnë menjëherë informacione të reja, por gjithashtu për t’ua mundësuar ushtarëve t’i kontrollojnë automjetet pa pilot me mendimet e tyre.

Megjithatë, pasoja e parashikuar në raport është shqetësuese: “futja e qenieve të avancuara njerëzore në popullatën e përgjithshme, personeli i shërbimit aktiv të departamentit të mbrojtjes, dhe konkurrentët me përvojë, do të intensifikohen pas vitit 2050 dhe do të çojnë në disbalancë, pabarazi dhe joneutralitet në kornizat e vendosura ligjore, të sigurisë dhe etikës”.

- Advertisement -

Të fundit

A është e rrezikshme të pish kafe me stomakun bosh?

Shumë njerëzve u pëlqen të pinë kafe në mëngjes. Megjithatë, disa të tjerë pohojnë se pirja e kafesë me...
- Advertisement -

Më shumë

- Advertisement -