13.3C
Pristina
5 Mars, 2021 - 11:48

Ndrron jetë diplomati amerikan që kërkoi nga Clinton bombardimin e Serbisë: Propozonte gjykimin e udhëheqësve serb si mizori lufte

Ka ndrruar jet në moshën 100 vjeçare George P. Shultz, ish-Sekretar amerikan i Shtetit për 6 vjet gjatë mandatit të Ronald Reaganit, i cili kishte këshilluar forcat amerikane se duhet të fillojnë sulmet ajrore dhe detare kundër caqeve ushtarake serbe.

Shultz, i cili ishte Sekretar i Shtetit për gjashtë vjet nën Presidentin Reagan, akuzoi Presidentin Clinton dhe udhëheqësit e Kombeve të Bashkuara për mosveprim ndaj Bosnjës, duke thënë se ata plotësisht nuk arrijnë të kuptojnë nevojën për të kombinuar diplomacinë me forcën.

Rrënjët e pikëpamjeve të Shultz rreth asaj që Shtetet e Bashkuara duhet të bëjnë në ish-Jugosllavi janë të dukshme gjatë gjithë librit, në të cilin ai përshkruan një debat të pafund në Administratën Reagan rreth përdorimit të duhur të forcës. Debati ishte në themel të rivalitetit të tij të gjatë me Caspar W. Weinberger, Sekretari i Mbrojtjes i Reagan, të cilin Shultz e portretizon se i reziston përdorimit të ushtrisë me pothuajse çdo kusht.

Ndërsa shumë planifikues ushtarakë kanë thënë që sulmet ajrore dhe artilerie kundër shënjestrave serbe do të bënin shumë pak përveç përfshirjes së Shteteve të Bashkuara në konflikt, Shultz tha se ai besonte se sulmet e tilla do të ishin të efektshme.

Ai tha se qëllimi nuk duhet të jetë vetëm ndalja e agresionit serb por rikthimi i përparimeve të serbëve. Ai gjithashtu tha që Serbia duhet të hidhet jashtë Kombeve të Bashkuara dhe disa nga udhëheqësit e saj të gjykohen menjëherë si mizori lufte.

Të fundit

Të tjera nga rubrika