10.7 C
Pristina
Thursday, March 30, 2023

“Mos hani mish”, Bill Gates: Kombet e pasura duhet të veprojnë

- Advertisement -

Rekomandime

Jemi në vitin 2023 dhe është e pamundur të pretendojmë se mënyra jonë e jetesës nuk lidhet drejtpërdrejt me krizën mjedisore. Në fund të fundit, mënyra jonë e jetesës është një nga arsyet që kemi arritur në këtë pikë. Por sa mund të ndryshojmë për të ndihmuar situatën? A mjafton të bëhesh vegjetarian apo të adoptosh zakone të ndryshme si konsumatorë? Sipas Bill Gates, ndoshta jo.

- Advertisement -

Në një ngjarje të mbajtur në Indi, ai foli me drejtorin ekzekutiv të grupit mediatik indian, Indian Express Gompany dhe pyeti: “A do të bëhen të gjithë indianët vegjetarianë? A do të bëhen të gjithë amerikanët vegjetarianë?’

“Kushdo që dëshiron të thotë se sa mirë do të ishte kjo është i mirëpritur”, shtoi ai.

Në të vërtetë, gjurmët mjedisore të blegtorisë industriale janë të larta. Në nivel global, sistemi ynë ushqimor është përgjegjës për 35% të emetimeve antropogjene të gazeve serrë dhe nga kjo, 57% vjen nga ushqimi i kafshëve.

- Advertisement -

Për sa i përket ajrit të kondicionuar, epërsinë negative e mbajnë SHBA-ja, e cila ia kalon edhe Evropës. Me rritjen e temperaturës, përdorimi i ajrit të kondicionuar rritet dhe energjia e përdorur për energjinë e tij rrit emetimin e gazrave serrë. Gjithçka është e kotë, atëherë?

“Situata po përkeqësohet çdo vit. Por është një nga gjërat që ata do të jenë të vështira për t’u ndërtuar, sepse ekonomitë moderne në mbarë botën janë me energji intensive dhe 80% e kësaj energjie vjen nga djegia e lëndëve djegëse fosile, “tha Gates.

Ai shpjegoi se megjithëse pjesa më e madhe e përgjegjësisë u takon kombeve të pasura, vendet me të ardhura të mesme dhe të ulëta i përjetojnë më së shumti pasojat. “Kjo është një padrejtësi e pabesueshme“, vuri në dukje ai. “Pra, edhe nëse kjo ju frikëson, ne duhet të veprojmë tani dhe të bëjmë shumë.”

- Advertisement -

Më shumë

- Advertisement -

Të fundit