16.1 C
Pristina
Wednesday, October 5, 2022
- Advertisement -

Me shekuj, Serbia e kalltë ndaj territoreve të huaja, sidomos shqiptare/ Rusia po e pretendon një Serbi të madhe?!

Kosova perballë 5 vendeve anëtare të BE-së që nuk e kanë njohurKosova si shteti me i ri brenda Evropës ,shtetësinë e së cilës e kanë njohur 23 nga 28vendet anëtare të Bashkimit Evropian, ka synime të qarta për integrim në BE. Dukepasur parasysh aspiratat e Kosovës për Bashkimin Evropian mos-njohjet të cilat kanë mëtepër rëndësi janë ato nga pesë vendet anëtare të këtij organizmi: Qipro, Greqia,Rumania, Sllovakia dhe Spanja.

- Advertisement -

‘’Kjo për vet faktin se grupi kriminal i serbëve në Veri i sanksionuar nga SHBA, në krye me Zvonko Veselinoviqin dhe Milan Radoiçiqin, janë në shërbim të plotë të Serbisë së “madhe” dhe dirigjohen drejtpërsëdrejti nga ministri i informatave të Sllobodan Millosheviqit, krimineli Aleksandër Vuçiq”

Departamenti i Thesarit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës i futi në “listën e zezë” Zvonko Veselinoviqin dhe Milan Radoiçiqin. Arsyeja se pse këtë persona janë shpallur “non grata” është lidhshmëria e tyre me skema të korrupsionit dhe krimit të organizuar në Kosovë.

Por, kërkesat janë që në këtë listë të futet edhe presidenti i Serbisë, Aleksandër Vuçiq.

- Advertisement -

Pas ,vet faktin se grupi kriminal i serbëve në Veri i sanksionuar nga SHBA, në krye me Zvonko Veselinoviqin dhe Milan Radoiçiqin, janë në shërbim të plotë të Serbisë së “madhe” dhe dirigjohen drejtpërsëdrejti nga ministri i informatave të Sllobodan Millosheviqit, krimineIi Aleksandër Vuçiq.

“Në rajon Serbia ka dalë tashmë hapur me idenë e krijimit të ‘Botës serbe’ (Srpski Svet), që mund të quhet një rietiketim i projektit të Serbisë së Madhe”.Kosova njëjtë si Bosnja, kërcënohet drejtpërsëdrejti, nga koketimet ruso serbe, sidomos nga përzierjet dhe ngritja e tensioneve në veri.

Sipas mediumit amerikan, Foreign Affairs, Qëllimi i Rusisë është të rrisë tensionet në Ballkan në mënyrë që të mund të pozicionohet si i vetmi ndërmjetës dhe garantues rajonal i sigurisë, dhe në të njëjtën kohë ajo dëshiron të tregojë se NATO-ja dhe Bashkimi Evropian nuk janë partnerë të besueshëm për asnjë nga vendet e Ballkanit.

- Advertisement -

Sipas Foreign Affairs, atmosfera më shpërthyese në Ballkan është në Kosovë dhe Bosnjë e Hercegovinë dhe se presidenti rus Vladimir Putin po përdor ish-republikat jugosllave si fushëbetejën e radhës për të dobësuar NATO-n dhe BE-në.

“Edhe pse popullsia e Kosovës është më shumë se 90 për qind shqiptare, serbët e shohin vendin si atdheun e lashtë të vendeve më të shenjta të Kishës Ortodokse Serbe”, thuhet në tekst, duke theksuar se Kremlini po përdor Kishën Ortodokse Serbe për të “destabilizuar vendin dhe rajonin”.

Ngjashëm me strategjinë e Kremlinit në Kaukaz, qëllimi i Rusisë në Ballkan është të rrisë tensionet në mënyrë që të mund të pozicionohet si ndërmjetësi dhe garantuesi i vetëm rajonal i sigurisë.

Kosova si shteti me i ri brenda Evropës ,shtetësinë e së cilës e kanë njohur 23 nga 28 vendet anëtare të Bashkimit Evropian, ka synime të qarta për integrim në BE. Duke pasur parasysh aspiratat e Kosovës për Bashkimin Evropian mos-njohjet të cilat kanë më tepër rëndësi janë ato nga pesë vendet anëtare të këtij organizmi: Qipro, Greqia, Rumania, Sllovakia dhe Spanja.

Përkundër që BE-ja synon të ketë politika funksionale të jashtme dhe të sigurisë, Kosova po has në vështirësi të mëdha në procesin e integrimit. Pesë vendet anëtare të BE-së, të cilat nuk e kanë njohur Kosovën, kanë ndikuar që Kosova të ngec në procesin e integrimeve në Bashkimin Evropian 3. Përvojat e Kosovës me Bashkimin Evropian na bëjnë me dije se në fakt procesi drejt integrimit ka komponentë politike shumë më të fuqishme se sa ato teknike, e që rezultojnë nga mosnjohja e pesë anëtareve të saj. Për këtë arsye domosdoshmerisht theksohet nevoja e përafrimit me 5-shen që nuk e ka njohur shtetësinë e Kosovës në mënyrë që të na mundësohet rrugëtimi tradicional, në vend të sui generis, drejtë anëtarësisë në BE . Nërrugëtimin e saj drejt BE-së Kosova është në procesin e stabilizim asociimit. Parlamenti Evropian ka miratuar një rezolutë për Kosovën duke i hapur kështu rrugën marrëveshjes së Stabilizim-Asociimit mes BE-së dhe Kosovës e cila mund të lidhë këtë marreveshje.

Megjithatë, deri tash, këto shpresa nuk janë realizuar. Qytetarët e Kosovës janë më të izoluar tani, në kuptimin e kushteve për viza, sesa në cilëndo periudhë të gjysmë-shekullit të fundit. Kosova mbetet një prej vendeve më të izoluara në botë. Një mënyrë për matjen e masës së këtij izolimi është duke shikuar numrin e vendeve në të cilat mund të udhëtojnë pa viza bartësit e pasaportave kosovare. Pasaporta e re e Kosovës, që u lëshua për herë të parë nga Qeveria e Kosovës në korrik të vitit 2008, është aktualisht një prej dokumenteve të udhëtimit më së paku të dobishme që është prodhuar ndonjëherë.

Pronarët e këtyre pasaportave mund të udhëtojnë në vetëm 5 vende pa vizë: tek fqinjët Shqipëria, Mali i Zi dhe Maqedonia, Turqia dhe Haiti. Qytetarët e Kosovës janë më të izoluar. Tani, në kuptimin e kushteve për viza, sesa në cilëndo periudhë të gjysmë-shekullit të fundit.

Kosova mbetet një prej vendeve më të izoluara në botë. Një mënyrë për matjen e masës së këtij izolimi është duke shikuar numrin e vendeve në të cilat mund të udhëtojnë pa viza bartësit e pasaportave kosovare. Pasaporta e re e Kosovës, qëu lëshua për herë të parë nga Qeveria e Kosovës në korrik të vitit 2008, është aktualisht njëprej dokumenteve të udhëtimit më së paku të dobishme që është prodhuar ndonjëherë.Pronarët e këtyre pasaportave mund të udhëtojnë në vetëm 5 vende pa vizë: tek fqinjët Shqipëria, Mali i Zi dhe Maqedonia, Turqia dhe Haiti.

- Advertisement -
Të fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -