25.7 C
Pristina
Saturday, June 22, 2024

Letër e hapur e prindërve për Vuçiqin: Kush i ka qëlluar fëmijët tanë në kafenenë “Panda” në Pejë

- Advertisement -

Prindërit e gjashtë të rinjve që u vranë më 14 dhjetor 1998 në Kafenenë “Panda” në Pejë, i kanë dërguar një letër të hapur Presidentit të Serbisë Aleksandar Vuçiq duke i kërkuar atij që t’i pranonte ata për një bisedë dhe t’u tregonte të gjitha informacionet se kush i urdhëroi, organizoi dhe vrau fëmijët në Pejë.

Në letrën e tyre drejtuar agjencisë së lajmeve Beta, prindërit shprehen se që nga viti 2017 kanë kërkuar “kot” takim me presidentin serb me dhjetëra herë, por më 11 janar ai u premtoi atyre dhe publikut se do t’i pranonte në fund të atij muaji.

- Advertisement -

“Edhe pse jemi përpjekur kot dhjetë herë që nga viti 2017 t’ju shohim, këtë herë kemi besuar se më në fund do ta bënit dhe do të na informonit për të gjitha njohuritë dhe provat që keni marrë apo që janë marrë nga institucionet të cilat besojmë se po merren seriozisht me këtë krim. Por deri më sot nuk kemi marrë asnjë përgjigje”, thuhet në letrën e prindërve.

Letra kujton se po bëhen 25 vjet që në kafenenë “Panda” në Pejë “disa të këqij në një mënyrë monstruoze” gjashtë të rinj të pafajshëm serbë, djemtë e tyre – Svetislav Ristiq (18), Vukota Gvozdenoviq (16), Zoran Stanojeviq (18), Dragan Trifovic (18), Ivan Radeviq (24) dhe Ivan Obradoviq (15).

- Advertisement -

Në letrën e tyre drejtuar Vuçiqit, ata e njoftuan atë se po i kërkonin dhe i luteshin atij që t’i pranonte dhe në fund t’u tregonte siç thanë ata këtë “të vërtetën, nga e cila publiku do të tmerrohet dhe autoritetet nuk do të jenë krenarë për mënyrën se si e kryen hetimin,” siç deklaroi ai më 28 dhjetor 2013.

“Me këtë deklaratë na keni dhënë shpresë prindërve dhe publikut në tërësi se do të zbulojmë se kush e urdhëroi, organizoi dhe e kreu këtë krim monstruoz dhe pse. Kanë kaluar dhjetë vjet që atëherë dhe nuk kemi mësuar asgjë të re. Ne vetëm hamendësojmë dhe ajo që hamendësojmë është aq e tmerrshme sa na ngrin gjakun në venat. Ne besojmë dhe jemi të bindur se kjo ishte një çështje shtetërore, e cila u vendos në krye të shtetit dhe përfaqëson terrorizmin shtetëror par excellence”, thuhet në letrën e prindërve të djemve të vrarë.

Në letrën e tyre prindërit theksojnë se prej më shumë se 24 vitesh presin që të thuhet e vërteta, “sido qoftë ajo”, nga institucionet kompetente, në të cilën “ende” nuk e kanë humbur besimin dhe shprehen se që nga viti 1999 ata kanë kontaktuar “herë të panumërta” me të gjitha institucionet e shtetit serb dhe se gjithmonë u është premtuar se krimi do të hetohej dhe autorët do të sillen para drejtësisë.

- Advertisement -

“Që nga 12 maji 2016, Prokuroria për Krimin e Organizuar në Beograd premtoi nisi një hetim të ri dhe menduam se më në fund do të arrinim tek e vërteta. Shtatë vjet “kryerje të veprimeve dhe procedurave hetimore” kanë kaluar pa rezultate të prekshme. “Ne janë ende në pritje që prokuroria të përfundojë hetimin dhe të bëjë të ditur se kush e urdhëroi, organizoi dhe kreu këtë krim të tmerrshëm”, thonë prindërit.

Ata pyetën nëse ishte e mundur të mbulohej një krim i tillë, duke shtuar se nuk mund të arrinin në ndonjë përfundim tjetër përveç se jetonin në ëndërr dhe me besimin se nuk ishin shqiptarët ata që e bënë atë, siç pohoi Vuçiq 10 vite më parë.

Prindërit e pyetën përsëri Vuçiqin nëse ai apo dikush në vend e dinte se kush i vrau djemtë e tyre, duke theksuar se ata e kishin përjetuar dhimbjen e tyre gjatë gjithë këtyre viteve, të zhvendosur në anë të ndryshme dhe të dëbuar nga Peja, por se ata ishin ende të bashkuar dhe të vendosur për të gjetur se kush “qëlloi fëmijët e tyre”.

“Kjo është ajo që meriton gjaku i tyre i pafajshëm dhe na lutet të ngulmojmë në përpjekjet tona për të arritur tek e vërteta dhe drejtësia”. Me shpresën se së shpejti do ta përmbushni premtimin tuaj, ju lutemi na pranoni dhe me atë rast komunikoni atë që na intereson vetëm – dhe kjo është e vërteta”, përfundon letra e nënshkruar nga Ljubomir Ristiq, Zvonimir Gvozdenoviq, Mirjana Stanojeviq, Milena Radeviq, Vojislav Trifoviq dhe Llazar Obradoviq./Beta

- Advertisement -
Lajmet e fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -