16 C
Pristina
Thursday, September 29, 2022
- Advertisement -

Kush është Ismet Haxha, njeriu i tretë që thuhet se planifikohej të eliminohej pas Kurtit e Halitit?

Njeriu i tretë që planifikohej të vritej sipas një plani që ekziston qysh në vitin 2021, për të cilin raportoi televizioni shqiptar A2Cnn, ishte Ismet Haxha. Plani i zbuluar, i kishte alarmuar organet e sigurisë për planifikim të eliminimit të kryeminstrit Albin Kurti, dhe njërit nga figurat kryesore të PDK-së, deputetin Xhavit Haliti.

Institucionet e Sigurisë në Kosovë, kishin marrë vitin e kaluar një informatë të rëndësishme. Një plan ishte thurur për eliminimin e tri figurave të rëndësishme në Kosovë.

- Advertisement -

Planifikohej të vritej Kryeminsitri Albin Kurti, deputeti Xhavit Haliti dhe ish-komandanti nga Mitrovica Ismet Haxha. Për këtë plan njoftoi shot televizioni shqiptar A2Cnn.

Por kush është Ismet Haxha?

Ismet Haxha, është një nga figurat e njohura të Iuftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Ai ishte komandant i njohur nga Mitrovica.

- Advertisement -

Haxha është edhe familjar i afërt ish-kryetarit të Partisë Demokratike të Kosovës dhe ish-kryeparlamentarit, Kadri Veseli.

Ish-komandaniti Haxha, pas luftës ka qenë edhe anëtar i Shërbimit Informativ të Kosovës, që drejtohet nga Veseli.

- Advertisement -

Ish-eprori i UÇK-së ishte akuzuar nga Gjykata në lidhje me KRlME të Iuftës, dhe ishte në grupin e njohur si “Drenica”, së bashku me Sylejman Selimin, ish-komandantin e përgjithshëm të UÇK-së. Ai ishte shpallur i pafajshëm në akuzën për keqtrajtim në Iuftë dhe arratisjen nga QKUK.

Si i shpëtoi Haxha 3 shqiptarë që ishin zënë robër nga paramilitarët serbë?

Një prej aksioneve të suksesshme të Iuftës së UÇĶ në Vaganicë, të Mitrovicës që atë kohë drejtohej nga komandanti Ismet Haxha kundër paramilitarëve serbë, ndodhi më 6 prill të vitit 1999, rreth orës 11 të paraditës.

Atë ditë paramilitarët serbë që operonin në ktë fshat, i kishin nxjerrë para pushkatimit 3 qytetarë civilë.

Por ata shpëtuan, falë Ismet Haxha. Haxha përmes një breshërie KALLASHNlK0Vl jo vetëm që shpëtoi robërit shqiptarë, por edhe ekzekutoi paramilitarët serbë. Numri i të plagosurve ishte shumë më i lartë nga Iuftimet që pasuan aksionin.

Për këtë ngjarje, kishte rrëfyer para pak kohësh, Argjent Zeqiri, ish ushtar i UÇK-së.

“Komandanti Ismet Haxha ishte veç në pozicionin e duhur në drejtim me ne, në anën jashtë murit (në sokak), në një largësi ajrore 4-5 metra është ngritur në këmbë dhe shkrepi një breshëri pIumbash në drejtim të këtyre dy paramilitarëve serbë te cilit na mbanin peng”.

“Filluan gjuajtje edhe nga ana tjetër e ushtarëve serbë që ju vinin në ndihmë paralimitarvëe, mirëpo në vendin tjetër kyç ishte edhe një ushtar i joni Besnik Bilalli i cili gjuajti me granatë dorë dhe ndali hovin e paramilitarëve derisa ne u terhoqëm nga aty”.

“Ismet Haxha vazhdoi të përballet me ta derisa i la që të tre paramilitarët të vdekur në vend dhe disa tjerë të plagosur që vinin çdo moment në mbrojtje të shokëve të tyre. Pas pak, në ndihmë erdhën edhe disa ushtarë tjerë të Vaganicës dhe rrethinës që Iuftuan pandërprerë deri me hyrjen e NATO-s në Kosovë”, përfundon rrëfimin Zeqiri.

- Advertisement -
Të fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -