14.9C
Pristina
8 Maj, 2021 - 18:05

Kosova ndër vendet ku u ndalohet amerikanëve të udhëtojnë për shkak të rrezikut nga Covid-19

SHBA’të kanë hartuar një listë me vendet ‘’ku nuk duhet të udhëtohet’’, duke bërë pjesë të listës gati 80% të vendeve të cilat paraqesin ‘’rrezik të paprecedentë te udhëtarët’’ nga pandemia e koronavirusit. Pjesë këtu bën edhe shteti i Kosovës.

Departamenti i Shtetit amerikan ka listuar 34 nga 200 vende të ‘’Niveli 4: Nuk duhet të udhëtohet’’, duke përfshirë vende si: Kosova, Kenia, Brazili, Argjentina, Haiti, Mozambiku, Rusia dhe Tanzania.

‘’Rezultatet e këtij përditësimi bazohen në rritjen e numrave të shteteve në Nivelin e 4: Mos udhëtoni, deri te 80% e vendeve në mbarë botën’’, thuhet në deklaratën e dalur nga Departamenti i shtetit, shkruan Gazeta Metro.

Departamenti i Shtetit tha se lëvizja nuk nënkupton një rivlerësim të situatave aktuale shëndetësore në disa vende, por përkundrazi “pasqyron një rregullim në sistemin e Këshillimit të Udhëtimit të Departamentit të Shtetit për t’u mbështetur më shumë në vlerësimet ekzistuese epidemiologjike (Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve)”.

Shumica e amerikanëve tashmë ishin parandaluar të udhëtonin në pjesën më të madhe të Evropës për shkak të kufizimeve të COVID-19. Uashingtoni ka ndaluar pothuajse të gjithë qytetarët jo-amerikanë të cilët kanë qenë kohët e fundit në pjesën më të madhe të Evropës, Kinës, Brazilit, Iranit dhe Afrikës së Jugut. Shtëpia e Bardhë nuk ka dhënë asnjë afat kohor se kur mund të lehtësojë ato kufizime.

I pyetur për koment mbi njoftimin e Departamentit të Shtetit, Airlines for America, një grup tregtar që përfaqëson transportuesit kryesorë të SH.B.A.-së, tha se “industria e linjave ajrore amerikane ka qenë një avokat i fortë për zhvillimin e një udhërrëfyesi të bazuar në rreziqe, të drejtuar nga të dhënat për rivendosjen e udhëtimeve ndërkombëtare”, shkruan Gazeta Metro.

Grupi shtoi se vazhdon “të nxisë qeverinë federale të vendosë në mënyrë transparente kriteret – duke përfshirë metrika të qarta, standarde dhe një afat kohor – për rihapjen e tregjeve ndërkombëtare”.

Në fillim të këtij muaji, CDC tha se njerëzit të cilët janë plotësisht të vaksinuar kundër COVID-19 mund të udhëtojnë në mënyrë të sigurt brenda Shteteve të Bashkuara me “rrezik të ulët” por Drejtori i CDC Rochelle Ëalensky dekurajoi amerikanët për ta bërë këtë për shkak të rasteve të larta të koronavirusit në të gjithë vendin.

“Ne e dimë që tani kemi një numër të madh të rasteve. Unë do të avokoja kundër udhëtimeve të përgjithshme, “tha Ëalensky më 2 prill.” Ne nuk po rekomandojmë udhëtime në këtë kohë, veçanërisht për individët e pavaksinuar. “

Të fundit

Të tjera nga rubrika

Hapësirë reklamuese