17.1 C
Pristina
Wednesday, June 29, 2022

Ju deI gjumi para aIarmit, ja çka duhet të bëni

Zgjimi minuta apo edhe orë para alarmit nuk është një fenomen i ri, thonë ekspertët e gjumit për CNN, por njerëzve mund t’u shkaktojë shqetësime të pabesueshme.

Më shumë se një e treta e amerikanëve, flenë më pak orë në natë sesa rekomandimi minimal prej shtatë orësh, sipas Qendrës së ShBA-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetësisë, studimet në të gjithë globin tregojnë diku nga 10 deri në 30 për qind e popullsisë lufton me pagjumësinë, e përcaktuar si vështirësi e vazhdueshme për të rënë në gjumë dhe pamundësi për t’u rikthyer në gjumë pasi të shkoni në shtrat.

Ata që përjetojnë pagjumësi mund të kenë një kombinim të “zgjimit të natës” dhe asaj që kategorizohet si “zgjim i hershëm në mëngjes”, sipas një studimi nga Qendra Kërkimore e Epidemiologjisë së Gjumit Stanford dhe universitete të tjera. Studimi zbulon se disa njerëz mund të përjetojnë zgjime të hershme pa simptoma të tjera të pagjumësisë si “vështirësi në fillimin e gjumit”, “zgjim nate” dhe “gjumë jo restaurues”, që do të thotë gjumë që nuk është thelbësor edhe me orët e rekomanduara.

Pra, çfarë mund të bëni për këtë?

Mos shikoni orën ose telefonin tuaj

Nëse zgjoheni papritmas, në atë që duket si orët e hershme të mëngjesit, rezistoni të kontrolloni orën. Zbulimi se është ora 3 e mëngjesit kur vendosni alarmin për orën 7 të mëngjesit, mund të shkaktojë stres të shtuar për orët e gjumit që keni shpresuar të arrini.

Kontrollimi i orës kur zgjoheni herët mund të shkaktojë stres dhe ta vështirësojë kthimin në gjumë, thonë ekspertët.

- Advertisement -

Ngrihuni nga shtrati

Pra, në mënyrë paradoksale, ekspertët thonë të ngrihesh nga shtrati. Po, edhe në orën 3 të mëngjesit.

Çdo gjë nga leximi i një libri te thurja ose dëgjimi i muzikës së butë (por jo përdorimi i telefonit) mund të shpërqendrojë pozitivisht trurin. Pasi të fillojë përsëri përgjumja, kthehuni në shtrat.

- Advertisement -

Regjistroni çfarë funksionon dhe çfarë jo

Rekomandohet të mbani shënim jo vetëm se kur keni shkuar në shtrat dhe kur jeni zgjuar në një natë të caktuar, por edhe teknikat qetësuese, faktorët mjedisorë, madje edhe rutinat e të ushqyerit që duket se ju ndihmonin të flinit atë ditë.

Relaksimi progresiv i muskujve mund të funksionojë — filloni nga gishtat e këmbëve, shtrëngoni muskujt për tre sekonda dhe lëshoni. Merrni frymë përmes këtij procesi. Ushtrimi i frymëmarrjes 4-7-8 i shoqëruar me relaksimin e muskujve mund të jetë i suksesshëm, tha Dasgupta. Ju merrni frymë për 4 sekonda, mbajeni për 7 sekonda dhe merrni frymë për 8 sekonda.

Të fundit
Lajme të lidhura