23.2 C
Pristina
Wednesday, June 29, 2022

“Jeni një turp”, Bullgaria i përgjigjet Ramës: Kujdes gjuhën

Si rezultat i bllokadës së shkaktuar nga Bullgaria, Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria kanë ngecur në procesin e anëtarësimit në Bashkimin Evropian.

Kjo ka nxitur zemërimin e madh të liderëve të dy shteteve, e ku më i drejtpërdrejtë ka qenë kryeministri Edi Rama, i cili ka thënë se Bullgaria ka marrë peng Bashkimin Evropian dhe iu ka thënë bullgarëve se “jeni një turp”.

Ndaj këtyre deklaratave të Edi Ramës kanë reaguar nga Ministria e Jashtme e Bullgarisë, duke i kërkuar Ramës kujdes për mënyrën se si shprehet.

“Bullgaria ka qenë gjithmonë ndër ato shtete anëtare të BE-së që mbështesin identitetin evropian të popullit shqiptar. U ngritëm për perspektivën evropiane të Shqipërisë dhe fillimin e negociatave të anëtarësimit në BE atëherë kur ishte shumë më e vështirë se sot. Gjatë viteve, nuk ka pasur shumë zëra të tjerë me ne në këtë kauzë. Ne ende qëndrojmë për të sot, pavarësisht gjithçkaje, për hir të një të ardhmeje të përbashkët evropiane.

Si përgjigje, jo për herë të parë, kemi dëgjuar kualifikime të rënda të pa sfiduara, fyese nga një kryetar qeverie. Bile hedhjet në një regjistër kaq të ulët gjuhësor nuk mund të justifikohen më nga karakteristikat e karakterit dhe mungesa e aftësive komunikuese evropiane. Presim që kryeministri shqiptar të marrë parasysh mjetet e tij shprehëse në një gjuhë që i përshtatet një politikani nga një vend kandidat për anëtarësim në BE.

Në këtë nivel, më shumë se çdo gjë tjetër, ne insistojmë të ruajmë një ton të mirë komunikimi. Në këtë nivel, gjithmonë është dëshmuar nga ana jonë i gjithë respekti që kërkon pozita përgjegjëse dhe niveli i marrëdhënieve ndërshtetërore. Kemi një të ardhme të përbashkët përpara me Shqipërinë. Politikanët po ikin. Kombet po qëndrojnë. Popujt tanë kanë një interes të përbashkët që nuk duhet të pengohet nga gjykimi i keq i një politikani. Është e papranueshme që marrëdhëniet mes vendeve të mbahen peng i ekscentricitetit të kryeministrit aktual shqiptar”, thuhet në reagimin e MPJ-së bullgare.

Të fundit
Lajme të lidhura