17.8 C
Pristina
Tuesday, June 28, 2022

Japonia kundër komunitetit LGBTQ+, i vetmi vend nga G7 që ndalon martesat e së njëjtës gjini

Ndalimi i martesave të të njëjtit seks në Japoni nuk shkel kushtetutën, ka vendosur një gjykatë e qarkut në Osaka.

Vendimi u dha një goditje çifteve homoseksuale dhe aktivistëve të të drejtave, pasi një gjykatë tjetër e qarkut në Sapporo vendosi në vitin 2021 se mosnjohja e martesës së të njëjtit seks ishte “jokushtetuese”.

Sipas BBC, Kushtetuta e Japonisë e përcakton martesën si një martesë midis “të dy gjinive”. Është i vetmi vend në grupin G7 të vendeve të zhvilluara që nuk i lejon njerëzit e së njëjtës gjini të martohen.

Disa zona, duke përfshirë Tokion, kanë filluar të lëshojnë certifikata partneriteti për të ndihmuar çiftet e të njëjtit seks të marrin me qira prona dhe të fitojnë të drejtat e vizitës në spital.

Çështja Osaka u ngrit nga tre çifte të të njëjtit seks, dy prej tyre meshkuj dhe një femër. Rasti është vetëm i dyti i këtij lloji që dëgjohet në vend, ku qëndrimet konservatore ndaj homoseksualizmit mbeten.

Përveç refuzimit të pretendimit të tyre se pamundësia për t’u martuar ishte jokushtetuese, gjykata hodhi poshtë gjithashtu kërkesat për 1 milion jen (7,414 dollarë) si dëmshpërblim për secilin çift që argumentoi se kishte pësuar “diskriminim të padrejtë” duke mos lejuar që të martoheshin.

Por gjykata gjithashtu vuri në dukje se nuk kishte pasur mjaft debat publik rreth martesës së të njëjtit seks dhe se “mund të jetë e mundur të krijohet një sistem i ri” duke njohur interesat e çifteve të të njëjtit seks.

- Advertisement -

“Nga këndvështrimi i dinjitetit individual, mund të thuhet se është e nevojshme të realizohen përfitimet e njohjes publike të çifteve të të njëjtit seks përmes njohjes zyrtare”, thuhet në vendimin e saj nga gjykata.

Vendimi i gjykatës shihet si një pengesë për aktivistët dhe çiftet e të drejtave të homoseksualëve, të cilët shpresonin të rrisin presionin ndaj qeverisë japoneze për t’iu përgjigjur sindikatës së të njëjtit seks. Paditësit planifikojnë të apelojnë kundër vendimit, raporton agjencia e lajmeve Kyodo.

Kushtetuta e Japonisë, e vendosur pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, e përcakton martesën si një “pëlqim reciprok midis të dy gjinive”. Sipas rregullave aktuale, çiftet e të njëjtit seks nuk lejohen të martohen ligjërisht, nuk mund të trashëgojnë asetet e partnerit të tyre dhe nuk kanë të drejta prindërore mbi fëmijët e partnerit të tyre.

- Advertisement -

Megjithëse certifikatat e partneritetit të lëshuara nga disa bashki individuale i ndihmojnë çiftet e të njëjtit seks të marrin me qira një vend së bashku dhe të kenë të drejta për vizitë në spital, ato nuk u japin atyre të drejtat e plota ligjore që gëzojnë çiftet heteroseksuale.

Të fundit
Lajme të lidhura