13.4 C
Pristina
Wednesday, September 28, 2022
- Advertisement -

Gjermania hap dyert për emigrantët: Katër kritere që duhet ti plotësoni

Ministri Federal i Punës në Gjermani Hubertus Heil dëshiron të zgjidhë mungesën e punëtorëve të kualifikuar në vend duke stimuluar emigracionin.

Rruga për në Gjermani mund të thjeshtohet me një hartë mundësish.

- Advertisement -

“Ne kemi nevojë për më shumë emigracion. Do të paraqitet një ligj emigracioni në vjeshtë,” tha Heil për “Bild am Sonntag”. “Ne po prezantojmë një ‘kartë mundësish’ me një sistem pikësh transparente në mënyrë që njerëzit të plotësojnë nevojat e vendit më lehtë.”

Sipas Heil, karta e mundësive do të funksionojë kështu: Çdo vit duhet të vendoset një kuotë se sa persona mund të vijnë në Gjermani për të kërkuar punë ose trajnim për një periudhë të caktuar kohore.

Gjatë kësaj kohe ata duhet të jenë në gjendje të sigurojnë jetesën e tyre. Kushdo që mund të tregojë një kualifikim të njohur nga Gjermania, pavarësisht nëse është praktikë apo diplomë, plotëson menjëherë kushtin për kartën e mundësive.

- Advertisement -

“Por ne duam gjithashtu t’u japim mundësi njerëzve që kanë pika të tjera të forta dhe që na duhen në tregun e punës me një shans për të ardhur në Gjermani,” tha Heil.

Sipas informacioneve, për këtë qëllim do të futet një sistem pikësh, i cili përfshin katër kritere:

Diplomë e huaj
Përvojë profesionale të paktën tre vjet
Njohuri gjuhësore ose qëndrim i mëparshëm në Gjermani
Mosha nën 35 vjeç
Kushdo që plotëson tre nga katër kriteret merr kartën e shansit.

- Advertisement -

Dizajni i saktë i hartës së mundësive është ende duke u koordinuar brenda qeverisë. Futja e kartës është pjesë e marrëveshjes së koalicionit.

- Advertisement -
Të fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -