14.4 C
Pristina
Tuesday, September 27, 2022
- Advertisement -

Gjenerali amerikan i bëri thirrje botës që të përgatitet për rënien e Rusisë

Ish-komandanti i ushtrisë amerikane në Evropë, gjenerali Ben Hodges, bëri thirrje që për një sërë arsyesh të fillojë përgatitjet për rënien e Rusisë dhe të zvogëlohen pasojat gjeopolitike të këtij procesi.

Ai vuri në dukje se udhëheqja e Rusisë po përjeton një krizë besimi dhe dobësitë e Federatës Ruse të zbuluara gjatë luftës me Ukrainën, ka shumë të ngjarë të çojnë në fillimin e fundit. Rënia e një vendi që përfshin më shumë se 120 grupe etnike mund të jetë gradual në fillim, por shpejt mund të bëhet disi i pakontrollueshëm, thotë gjenerali në një shkrim autorial për gazetën londineze The Telegraph.

“Nëse nuk përgatitemi për këtë mundësi ashtu siç nuk u përgatitëm për rënien e Bashkimit Sovjetik, kjo mund të krijojë paqëndrueshmëri të madhe në gjeopolitikën tonë”.

- Advertisement -

Gjenerali Ben Hodges shtoi se janë të paktën tre faktorë që mund të çojnë në kolapsin e Federatës Ruse.

Së pari, është rënia e besimit të brendshëm në ushtrinë ruse, e cila tradicionalisht ka qenë baza e legjitimitetit të Kremlinit.

Burrat rusë, dikur të joshur nga madhësia e pagave në ushtri, tani shmangin rekrutimin masiv.

- Advertisement -

Kjo ka përkeqësuar rekrutimin joproporcional të pakicave etnike nga Çeçenia dhe vende të tjera në rajone të largëta, grupet që përdoren më lehtë si ‘mish për top’. Sipas gjeneralit, nëse çeçenët, për shembull, vendosin të fillojnë një luftë tjetër për pavarësi, atëherë Putini nuk do të gjejë burimet ushtarake për t’i luftuar ata.

Mungesa e reagimit nga udhëheqja do të çojë në një sërë kryengritjesh të ngjashme në të gjithë vendin.

Së dyti, për shkak të humbjes së tregjeve të energjisë, të cilat më parë kompensuan mungesën e industrisë moderne në Federatën Ruse, ekonomia ruse nuk do të jetë në gjendje të mbështesë një popullsi prej 144 milionë banorësh.

- Advertisement -

Rusia ka vënë bast edhe për eksportet e armëve, por asnjë vend aktualisht nuk është i interesuar të blejë armë të tilla: “edhe në Rusi, pusi i stoicizmit ka kufijtë e tij”.

Faktori i tretë është popullsia e vogël e Rusisë në krahasim me territoret që zotëron vendi.

Sepse, pavarësisht se zotëron 70 herë më shumë sipërfaqe tokësore të Mbretërisë së Bashkuar, Federata ka vetëm dyfishin e popullsisë. Këto shifra e bëjnë të vështirë arritjen e solidaritetit qytetar në kohën më të mirë, por tani, me metropolin në një pozitë të dobët, çdo ndjenjë e identitetit kombëtar mund të përkeqësohet shpejt.

Sanksionet perëndimore do t’i detyrojnë elitat e Moskës në kompromise të vështira ekonomike. Ata në mënyrë të pashmangshme do të shpëtojnë klasën e mesme të kryeqytetit, e cila përbën një kërcënim më të menjëhershëm për zyrtarët, në dëm të popullsive pakicë në vendet përbërëse.

Të kombinuara, këto dilema paraqesin një sfidë shumë të madhe për Perëndimin. Nëse bëni gabim, mund të përballemi me fatkeqësi. Dështimi ynë për t’u përgatitur për kolapsin e fundit rus rreth 30 vjet më parë, dhe trazirat e brendshme që pasuan, çuan pa dyshim në ngritjen Putinit. Nuk mund të rrezikojmë të jemi të papërgatitur për herë të dytë.

- Advertisement -
Të fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -