12.6 C
Pristina
Friday, September 30, 2022
- Advertisement -

Gjendje rrethimi në Beograd – Vuçiq u përkul para presionit të Perëndimit, ultra të djathtët kërcënojnë: ‘Nesër do të ketë kaos!’

Të shtunën, më 17 shtator, Beogradi do të jetë në një gjendje rrethimi, të cilat nuk i ka përjetuar për një kohë të gjatë.

Të gjithë presin me padurim se çfarë mund të ndodhë.

- Advertisement -

“Nëse një tubim ndalohet – do të ndalohet. Europride nuk do të mbahet dhe nuk do të ketë asnjë ndryshim në atë vendim,” tha presidenti serb Aleksandar Vuçiç disa ditë më parë, duke iu referuar Europride-së së paralajmëruar.

Në bazë të asaj deklarate, edhe Ministria e Punëve të Brendshme e Serbisë ka refuzuar rrugën e propozuar për të mbajtur Europride.

Megjithatë, Aleksandar Vuçiq ende mohoi gjithçka dhe, me sa duket, për shkak të presionit të madh nga ambasadat perëndimore (ambasadorët amerikanë, britanikë, holandezë dhe norvegjezë e ftuan atë dhe njoftuan pjesëmarrjen e tyre në ngjarje) dhe Brukselit (do të vijnë edhe shumë eurodeputetë në Beograd) e miratuan me zemër të rënduar shëtitjen e Europride, aq më tepër që organizatorët, të rrethuar nga mbështetja evropiane, thanë se nuk u interesojnë ndalesat dhe se do të ecin pa marrë parasysh vendimin e autoriteteve.

- Advertisement -

Sigurisht, ata pranuan rrugën e modifikuar. Kështu, të shtunën më 17 shtator do të zhvillohet Europride, të cilën Vuçiq e kundërshtoi aq shumë.

Mediat pro regjimit sulmojnë “ambasadat” dhe shkruajnë se Amerika po e shtyn Serbinë në Iuftë me LGBT.

Tri ngjarje të tjera

- Advertisement -

Por kjo nuk është e gjitha. Përveç kësaj, në Beograd do të mbahen edhe tre ngjarje të tjera që do ta kthejnë qytetin në një kazan që zien atë ditë: promovimi i kadetëve ushtarakë të cilët më vonë do të dalin për një shëtitje nëpër rrugët e qytetit me familjet dhe mysafirët e tyre, pastaj një makinë promovuese e makina e Formula 1 “Red” do të mbahet në qendër të qytetit Bull Show Run Beograd”, dhe në orën 17:00 do të organizohet Europride e planifikuar dhe në afërsi një tubim i të djathtëve radikalë serbë konservatorë, të quajtur në mënyrë eufemistike anti-globalistët, në të ashtuquajtur moto: Ata ecin për familjen.

Aktivitet do të jenë edhe popat e KSHP-së, sepse liturgjitë kundër mbajtjes së saj do të mbahen njëkohësisht në të gjithë tempujt ortodoksë në rrugën e Krenarisë!

Shumë rrugë në qendër janë tashmë të mbyllura për qarkullim dhe bllokimi i qendrës së qytetit do të vazhdojë.

Policia është në këmbë, Vuçiq po djersite dhe të dyja gjysmat e shoqërisë serbe janë të tensionuara.

U ngritën të gjitha forcat policore në dispozicion, madje edhe ato shtesë, nga frika e konflikteve të mundshme.

Domethënë, serbët radikalë dhe grupet ultra të djathta tashmë kanë paralajmëruar se “gjaku do të bjerë” nëse EuroPride mbahet në qytetin e tyre, dhe mbështetje për një pozicion të tillë ka ardhur edhe nga kryepopi i Kishës Fashiste Serbe.

Të gjitha në një fillim të ulët

Ministria e Brendshme e Serbisë ka ndaluar si tubimin LGBTIQ+ ashtu edhe tubimin e të djathtës radikale të “anti-globalistëve”, por të dy do të dalin në rrugë dhe do të ftojnë ndjekësit dhe simpatizantët e tyre që të mblidhen në një numër sa më të madh.

Të gjitha institucionet janë në një fillim të ulët, nervozë dhe të kujdesshëm.

Prokuroria e Lartë Publike, siç shkruan Blic i Beogradit, paralajmëron se çdo grumbullim i më shumë se 20 qytetarëve do të dënohet dhe se së bashku me “administratën policore të qytetit të Beogradit dhe prokuroritë publike themelore do të ndërmarrin të gjitha masat dhe veprimet brenda juridiksionit të tyre për të mbrojtur rendin dhe paqen publike, pronën, si dhe integritetin fizik dhe qetësinë e qytetarëve”.

MPB-ja vlerëson gjithashtu se “rreziku i sigurisë është i lartë”, aq më tepër që të dyja paradt do të zhvillohen në afërsi dhe një takim i afërt i llojit të parë mes dy grupeve kundërshtare është shumë i mundshëm.

Ky është një test i madh për Vuçiqin, i cili mban të gjitha poret e jetës politike dhe mediatike në Serbi, kështu që do të jetë interesante të shihet se sa mirë e mban dhe kontrollon pjesën e tij të elektoratit – ultra-nacionalistët e krahut të djathtë dhe konservatorët, apo si do t’i përdorë dhe do t’i shfrytëzojë.

Kaosi i kontrolluar i përshtatet atij. Sundimi i tij gjatë gjithë këtyre 12 viteve bazohet në ngritjen e tensioneve dhe krijimin e frikës dhe kaosit, në “martirizimin” e tij dhe rolin e tij suprem historik, si dhe në njoftimet e fjalimeve të shpeshta dramatike drejtuar popullit.

Vuçiqit sigurisht që nuk i pëlqejnë konfliktet në rrugët e Beogradit dhe do të mundohet të kontrollojë gjithçka, ndaj do të shihet se sa i fortë është.

Megjithatë, mbajtja e Europride, pavarësisht ndalimit të saj, megjithatë tregon dobësinë e saj dhe një farë çarje në monolitin e qeverisjes së saj autoritare.

- Advertisement -
Të fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -