15.7 C
Pristina
Wednesday, September 28, 2022
- Advertisement -

Gjashtë shtete që nuk kanë ushtri – Sigurinë ua garantojnë shtetet e tjera

Ushtria, si bashkësi e disa forcave (njësive të armatosura) nën një komandë, ka rëndësi shumë të madhe për sigurinë e një vendi, mirë disa shtete nuk kanë ushtri dhe sigurinë ua garantojnë shtetet e tjera, mes tyre edhe Islanda e cila është pjesë e NATO-s.
Arsyet pse nuk kanë ushtri janë dy: Disa e kanë hequr ushtrinë për shkak të përplasjeve civile që kanë ndodhur në vend dhe disa të tjera për shkak të kostove të larta.

- Advertisement -

Më poshtë ju sjellim gjashtë shtetet që s’kanë ushtri:

1. Islanda

Populli skandinav hoqi ushtrinë e tij në 1869; megjithatë, SHBA-të mbajtën një bazë në vend nga viti 1951 deri në vitin 2006. Ai është i vetmi vend i NATO-s pa ushtri këmbësorie dhe ka marrëveshje për operacionete mbrojtjes dhe sigurisë me shtetet fqinje dhe anëtarët e tjerë të NATO-s. Islanda ka një sistem të mbrojtjes ajrore, një forcë paqeruajtëse, roje ushtarake të militarizuar dhe forca të armatosura mirë të armatosura.

- Advertisement -

2. Kiribati

Kushtetuta e vendit që ndodhet në Oqeanin Paqësor e pengon atë të ketë një ushtri. Për nevojat e saj të mbrojtjes, Australia dhe Zelanda e Re ndihmojnë kombin ishullor, ndërsa siguria e brendshme merret nga policia.

3. Grenada

- Advertisement -

Pas pushtimit 1983 nga SHBA, vendi hoqi ushtrinë e këmbësorisë. Policia Mbretërore e Grenadës kujdeset për sigurinë e brendshme, ndërsa Sistemi i Sigurisë Rajonale është përgjegjës për mbrojtjen e vendit.

4. Lihtenshtejnit

Shteti i vogël evropian e hoqi ushtrinë në 1868 për shkak të kostos së lartë të mirëmbajtjes. Sidoqoftë, ai ka një dispozitë të formimit të një ushtrie në një situatë lufte – një skenar që nuk ka ardhur kurrë. Policia Kombëtare e Lihtenshtrjnit kujdeset për sigurinë e brendshme, ndërsa vendi mban lidhje të ngushta me shtetet fqinje për mbrojtje.

5. Dominika

Kombi karaibian e hoqi ushtrinë e saj në vitin 1981 dhe tani mbrojtja sigurohet nga Forcat Policore e Federata Domenikiane, e cila përfshin Gardën Bregdetare.

6. Monako

Principata nuk ka pasur një ushtri këmbësore që nga shekulli i 17-të kur u hoq. Megjithëse Franca kujdeset për mbrojtjen e Monakos, vendi ka dy njësi të vogla ushtarake – një që kujdeset për familjen mbretërore dhe tjetrën për shtetasit e saj.

- Advertisement -
Të fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -