16.7 C
Pristina
Thursday, September 29, 2022
- Advertisement -

Çoviq: Rezoluta 1244 parasheh kthimin e njerëzve tanë nga strukturat e sigurisë në Kosovë

Ish-shefi i Trupit Koordinues për Kosovë, Nebojsha Çoviq, tha se do të shihet se çfarë ka dashur të thotë saktësisht presidenti Aleksandar Vuçiq kur ka thënë se do të kërkojë diçka nga KFOR-i, pas së cilës do të shihet se nuk respektojnë rezolutën 1244 e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, por ai tha se në atë Rezolutë ka elemente që kanë të bëjnë me kthimin e një numri të caktuar të personave nga strukturat serbe të sigurisë.

“Nuk e di se çfarë ka dashur të thotë presidenti Vuçiq, por në Rezolutën 1244, e cila ka dalë nga Marrëveshja e Kumanovës, ka elemente që kanë të bëjnë me kthimin e disa qindra njerëzve tanë nga strukturat e sigurisë, por më pak se 1000, përfshirë doganën. Do të shohim”, tha Čović.

- Advertisement -

Sa i përket KFOR-it dhe NATO-s, thotë Çoviq, edhe Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, i është referuar Rezolutës 1244 në deklaratat e tij ditë më parë.

“Por kjo nuk është një ftesë e sinqertë, sepse që nga dita e parë që KFOR-i erdhi në Kosovë, ai shkeli Rezolutën 1244. Mandati i tij i referohej demilitarizimit të plotë të Kosovë, që do të thotë se forcat tona të sigurisë janë dislokuar, të themi, tërhequr, që ishte rasti, pa u çarmatosur plotësisht UÇK-ja.Natyrisht, mandati i tij i referohej edhe KFOR-it garantues i sigurisë, paqes dhe lëvizjes së lirë për të gjithë banorët e krahinës jugore serbe, gjë që nuk ndodhi. Krimet më të mëdha kanë ndodhur nga hyrja e KFOR-it, thotë Çoviq.

Ai ka thënë se KFOR-i nuk ka mandat të formojë “asnjë strukturë shqiptare të sigurisë në Kosovë se kjo është gjithashtu shkelje e Rezolutës 1244”.

- Advertisement -

“Dhe ata i kanë formuar dhe madje e quajnë ushtri. Ka pasur shumë incidente, zhdukje dhe vrasje gjatë mandatit të KFOR-it, asnjë hetim nuk është përfunduar deri më 17 mars 2004”, tha Ćoviq dhe përmendi rastin e autobusit në Podujevë dhe fëmijëve në Gorazhdec. Kur është fjala për datën 17 mars 2004, Çoviq thekson se ka dallime në sjelljen e njësive individuale të KFOR-it.

“Për shembull, gjermanët dhe anglezët nuk mbrojtën njerëzit apo pronën nga sulmi i grupeve të trazuara shqiptare, por i futën njerëzit në autobusë dhe kamionë dhe kështu shkaktuan një pogrom. Amerikanët e bënë punën e tyre siç duhet në Voivodeshipin Pomeranez të Kosovës. Madje ata ndërhynë në Kosovën qendrore, por vetëm kur jozyrtarisht kemi hyrë në manastirin e Graçanicës, vetëm atëherë kemi arritur të krijojmë kontakt me komandantin e atëhershëm të KFOR-it, i cili nuk është përgjigjur”, ka thënë Çoviq.

Sa i përket gjermanëve dhe britanikëve, thotë Çoviq, ata lejuan djegien e shtëpive, fshatrave, manastireve dhe trashëgimisë kulturore dhe fetare serbe.

- Advertisement -

“Italianët bënë një punë të nderuar në Deçan, edhe francezët që ishin në krye të veriut bënë punë të drejtë, edhe pse veriu është pak më specifik. Unë dëgjoj edhe deklaratat e gjeneralit aktual të KFOR-it që thotë se KFOR-i thotë mos bashkëpunoni me strukturat e sigurisë së shqiptarëve. Kjo nuk është absolutisht e vërtetë Ata bëjnë stërvitje, u japin armë, qofshin ato nga KFOR-i direkt ose nga vendet anëtare të NATO-s, kjo është krejtësisht e parëndësishme, ato dallime në emra vetëm shërbejnë të përpiqemi të ngatërrojmë njerëzit”, tha Cović.

Ai ka thënë se mesazhi i tij është që i dërguari i posaçëm amerikan për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, të ndryshojë narrativën dhe të mos na tregojë më për narrativën se Kosova është shtet, sepse nuk është shtet.

“Nëse ai nuk mund të thotë asgjë tjetër dhe të thotë atë që është realiste, që është se është pjesë e okupuar e territorit të Serbisë që nga viti 2008, kur në mënyrë të njëanshme shpallën pavarësinë, do të ishte mirë që ta ndryshonin atë narrativë, sepse ata. janë përpjekur vazhdimisht për 23 vjet që t’i bëjnë Serbinë dhe serbët të pakuptimtë për Kosovën. Pse të mos e përdorni atë narrativë për izraelitët kur është fjala për Jerusalemin”, tha Čović

- Advertisement -
Të fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -