29.2 C
Pristina
Thursday, July 18, 2024

Çfarë do të thotë “magnituda” dhe “intensiteti” i tërmetit?

- Advertisement -

Madhësia dhe intensiteti i një tërmeti janë dy koncepte që shpesh ngatërrohen. Magnituda e tërmetit përcaktohet nga vlera e matur nga qendrat sizmologjike dhe intensiteti i tij përcaktohet nga efekti që krijon.

- Advertisement -

Turqia juglindore është tronditur nga një tërmet i fortë në orët e mëngjesit. Shumë provinca u prekën nga tërmeti me magnitudë 7.7 ballë, epiqendra e të cilit ishte rrethi Pazarcık i Kahramanmaraş.

Tërmeti që shkaktoi shkatërrime në Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Adiyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa dhe Osmaniye ka ndodhur në një thellësi prej 7 kilometrash.

- Advertisement -

Pas këtij tërmeti shkatërrues , shumë koncepte janë sërish në rendin e ditës… “A janë të njëjtat koncepte ashpërsia dhe magnituda e tërmetit?” Pyetja është një prej tyre.

Ne kemi përpiluar për ju se çfarë nënkuptojnë këto terma të ngatërruar shpesh.

Si llogaritet magnituda e një tërmeti?

- Advertisement -

Shifra 7.7, e njoftuar nga AFAD, shpreh magnitudën e tërmetit. Kjo përkufizohet si një masë e energjisë së çliruar gjatë një tërmeti.

Sistemi i parë i matjes për magnitudën e tërmetit u zhvillua në vitin 1935 nga sizmologët amerikanë Charles Richter dhe Beno Gutenberg. Nga këtu vjen termi sipas shkallës Rihter. Sipas këtij sistemi, masa e energjisë së çliruar gjatë një tërmeti përcaktohet si magnitudë.

Si përcaktohet intensiteti i një tërmeti?

Pra, çfarë do të thotë intensiteti i tërmetit? Do të thotë masa e efektit të një tërmeti në çdo thellësi në një pikë të tokës ku ai ndihet. Me fjalë të tjera, masa e efekteve të tërmetit në struktura, natyrë dhe njerëz shprehet si intensiteti i tërmetit.

Ky intensitet vlerësohet sipas shkallës së intensitetit të përgatitur duke marrë parasysh tërmetet e tjera për shumë vite. Kur ndodh një tërmet, vërehen efektet që ndodhin në atë zonë. Këto efekte më pas klasifikohen sipas shkallës së përshtatshme në shkallën e ashpërsisë. Në shkallët e intensitetit të tërmetit, intensitetet tregohen me numra romakë.

“Mercalli Ruler (MM)” dhe “Medvedev-Sponheur-Karnik (MSK)” janë shkallët kryesore të ashpërsisë që përdoren sot. Sipas këtyre shkallëve, tërmetet me magnitudë “V” dhe më të vogla në përgjithësi nuk shkaktojnë dëme në strukturat. Dhe i nënshtrohet një vlerësimi sipas mënyrës se si njerëzit e ndjejnë tërmetin. Intensitetet ndërmjet “VI-XII” vlerësohen në bazë të dëmeve të shkaktuara nga tërmetet dhe gjetjet si thyerje, çarje dhe rrëshqitje dheu.

Kur ndodh një tërmet, vetëm magnituda e tij mund të shprehet sipas vlerave të shpallura nga qendrat sizmologjike. Ashpërsia e tij përcaktohet pas tërmetit, sipas pasojave që krijon në zonat e prekura. /tesheshi.com/

- Advertisement -
- Advertisement -
Lajmet e fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -