7 C
Pristina
Thursday, April 25, 2024

Boshnjakët po kërkojnë Asociacionin e tyre në Serbi, njëjtë si serbët në Kosovë

- Advertisement -

Partitë politike boshnjake në Serbi po bëjnë fushatë edhe pse zgjedhjet kanë kohë që kanë përfunduar dhe Këshilli Kombëtar Boshnjak (BNV) është themeluar brenda afatit ligjor. Kështu ata po kërkojnë nga shteti i Serbisë që tëkenë një Asociacion të komunave boshnjake në Serbi dhe në të njëjtën kohë kanë nisur një iniciativë për ndryshimin e flamurit kombëtar, himnit dhe stemës sepse nuk janë në përputhje me Serbinë multietnike.

- Advertisement -

Dhe kreu i SDA Sanxhakut Sulejman Ugljanin i dërgoi një letër presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq, si dhe përfaqësuesve diplomatikë të BE-së dhe SHBA-së, në të cilën kërkonte që boshnjakët të kenë të njëjtat të drejta në Serbi si janë kërkuar për serbët në Kosovë.

“Ne si përfaqësues të boshnjakëve në Serbi, nuk jemi të kënaqur me pozitën dhe trajtimin në Serbi dhe kërkojmë nga ju që të siguroni të drejta të barabarta për boshnjakët në Serbi në vazhdimin e dialogut dhe zbatimin e marrëveshjes, sipas modelit të kërkuar për komunitetin serb në Kosovë”, ka theksuar Ugljanin.

- Advertisement -

Nënkryetari i Partisë për Drejtësi dhe Pajtim, Jahja Fehratoviq, këtë iniciativë e ka vlerësuar si të dëmshme sidomos për boshnjakët. Ai thotë se mund të flasë për atë që ndjejnë boshnjakët në Sanxhak.

“Boshnjakët në Sanxhak janë myslimanë, por ata janë shtetas të Republikës së Serbisë në atë pjesë të Sanxhakut që i takon, ashtu siç janë qytetarët e Malit të Zi në atë pjesë të saj që i përket Malit të Zi. Së dyti, është rajon i bashkëjetesës së serbëve, boshnjakëve, shqiptarëve dhe malazezëve. Boshnjakët nuk jetojnë vetëm në Sanxhak, por në të gjithë Serbinë”, thotë Fehratoviq.

Ai thekson se Sulejman Ugljaninn ka platformën e tij politike që nuk mbështetet nga boshnjakët dhe se iniciativa të tilla vetëm dëmtojnë boshnjakët.

- Advertisement -

“E kam thënë edhe më parë dhe do ta them sërish. Pse do ta bëja unë apo dikush tjetër një Mitrovicë të Veriut në Novi Pazar? Apo nga Sjenica apo Prijepolja? Si të gjithë qytetarët e Serbisë, edhe boshnjakët duan të kenë një jetë normale aty ku jetojnë. Të gjitha kombet i drejtohen njëri-tjetrit. Dhe tani po vjen ideja e bashkimit etnik të komunave, e cila nuk është aspak ide e mirë dhe do t’u sjellë më së shumti dëm boshnjakëve”, thotë Fehratoviq dhe kujton se në vitet e nëntëdhjeta të shekullit të kaluar ishte Ugljanin i cili kishte ide radikale dhe pas kësaj shkoi në Turqi, duke lënë popullin të vuante pasojat e politikës së tij.

- Advertisement -
Lajmet e fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -