29.8 C
Pristina
Wednesday, August 17, 2022
- Advertisement -

“Bomba baIIkanike” është gati të shpërthejë, poIitoIogu tregon rrezikun që po i kanoset BaIIkanit

BE ngrin Bosnjën dhe Shqipërinë

Rritet tensioni ndaj liderëve të Bashkimit Evropian: Bosnje-Hercegovinës nuk i është dhënë statusi i vendit kandidat.

- Advertisement -

Në një intervistë për ANSA, politologu dhe eksperti ballkanik i Institutit për Studime Politike Ndërkombëtare (ISPI), Giorgio Fruscione, tha se vonesat në hapjen e negociatave për anëtarësim në BE të Maqedonisë dhe Shqipërisë do të paraqesin një problem të mëtejshëm.

Fruscione shpjegoi se gërryerja e mëtejshme e besueshmërisë së BE-së në Bosnje, e cila me siguri do të ndihet edhe më e braktisur, do të ketë efekte shumë më të këqija për Bashkimin: “Zgjedhjet gjeopolitike gjithmonë kanë pasoja, kjo ishte një ndihmë tjetër për Rusinë”.

Sipas politologut, Brukseli ka të paktën tre vjet që tallet me kandidatët, veçanërisht nga Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut, pasi ata mbeten të pafuqishëm përballë gjendjes së tyre për shkak të vetos bullgare dhe gjithashtu për shkak të propozimeve për reforma të zgjerimit të presidentit francez Macron.

- Advertisement -

“Ballkani është braktisur padrejtësisht nga BE.

Në nivel lokal, pasoja do të jetë një përshpejtim i lëvizjes autoritare, veçanërisht në Serbi dhe ndikim më i madh nga palët e treta.

Për BE-në, paaftësia për të reformuar veten në kuptimin e vërtetë kolegjial ​​do ta bëjë gjithnjë e më shumë peng të vetos politike të një vendi të vetëm.

- Advertisement -

Dhe ndoshta do ta shohim në vitet e ardhshme, madje edhe në dëm të kandidatëve të rinj Moldavia dhe Ukraina”, përfundoi Fruscione.

- Advertisement -
Të fundit
- Advertisement -
Lajme të lidhura
- Advertisement -