-3 C
Pristina
17 Janar, 2021 - 12:39

6 gjëra nga të cilat mund të shtojmë peshë dhe ato nuk janë ushqime

- Advertisement -

Obeziteti nuk ndodh vetëm për shkak të mungesës së aktivitetit fizik dhe marrjes së tepërt të kalorive. Sigurisht, zgjedhjet e dobëta të ushqimit, veçanërisht shumë sheqer dhe ëmbëlsues dhe mungesa e stërvitjes janë pjesët kryesore të enigmës.

Sidoqoftë, hulumtimet tregojnë se rritja e kimikateve industriale në mjedis është pothuajse njësoj përgjegjëse për numrin në rritje të rasteve të mbipeshës te gratë.

Gjithashtu, hulumtimet tregojnë se ekspozimi ndaj disa kimikateve që ndërhyjnë në funksionimin normal të gjëndrave endokrine mund të ndikojë në shfaqjen e shtimit të peshës, diabetit dhe problemeve të ndërlidhura me to.

Pesticidet

Fakte: Edhe doza të vogla mund të ndikojnë në funksionin e hormoneve. Pesticidet organoklor të ndaluara të mbajtura në zinxhirin ushqimor, të tilla si DDT (diklor-difenil-trikloroetan), janë lidhur me mbipesha, së bashku me pesticidet organofosfor dhe karbamatet (këto të fundit që përmbahen në insekticide të caktuara).

Pesticidet u krijuan me qëllim të ndërhyrjes në funksionet hormonale të insekteve. Fatkeqësisht, të njëjtat kimikate që prekin insektet ndikojnë te ne.

Si t’i shmangim? Ka shpëtim në ushqimin organik! Hulumtimet tregojnë se mjafton të konsumosh ushqim organik vetëm për pesë ditë për të pastruar trupin nga pesticidet.

Nëse mbipesha nuk është një arsye mjaft e mirë për të ngrënë ushqim organik, atëherë mbani në mend se pesticidet e tjerë shoqërohen me zhvillimin e llojeve të caktuara të kancerit, ADHD, autizmit, sëmundjes Parkinson dhe probleme të tjera shëndetësore.

Bisfenol A (BPA)

Faktet: Kërkimet tregojnë se BPA ka aftësinë të përshpejtojë diferencimin e qelizave yndyrore, të ndërhyjë në funksionimin e pankreasit dhe të shkaktojë rezistencë ndaj insulinës, gjë që çon në probleme me mbipesha.

Përveç kësaj, ekspozimi ndaj bisfenol A është shoqëruar me probleme në zhvillimin neurologjik, si dhe probleme të riprodhimit, duke përfshirë infertilitetin te burrat.

Si ta shmangim? Zgjidhni ushqime që shiten të freskëta, të ngrira ose në kavanoza qelqi – shumica e ushqimeve të konservuara përmbajnë nivele të ndryshme të BPA.

Produkte të kujdesit personal

Faktet: Ftalatet dhe hormonet që ndërhyjnë në punën e hormoneve janë të lidhura me mbipesha dhe ato janë të kudogjendura në industrinë e produkteve të kujdesit personal, veçanërisht për shkak të përdorimit të kimikateve në produktet aromë sintetike. Kërkimet nga viti 2010 tregojnë se fëmijët me nivele më të larta të ftalateve në trup kanë ngadalësuar rritjen dhe zhvillimin.

Si t’i shmangim? Shmangni përdorimin e produkteve të kujdesit personal që përmbajnë “aromë” ose “parfum” dhe sigurohuni që të shmangni përdorimin e aromatik dhe qirinjve aromatikë. Ato mund të përmbajnë një sasi të caktuar të ftalateve dhe substancave të tjera të rrezikshme.

Vinil

Fakte: Kimikatet në plastikën e klorurit vinil quhen organotinë dhe shoqërohen fuqimisht me mbipesha. Plastika PVC (të tilla si tubat), mbulesat e dyshemesë vinil dhe produkte të tjera përmbajnë dibultintin, një tjetër organotinë. Për më tepër, vinili përmban ftalate të caktuara.

Si ta shmangim? Shmangni përdorimin e produkteve të vinilit, përfshirë mbulesat e dyshemesë, çanta, kuleta dhe perde dushi, dhe praktikoni pastrim efikas – PVC zbërthehet dhe gjithashtu mund të gjendet në pluhur që grumbullohet në shtëpinë tuaj.

Teflon

Fakte: Acidi perflororooktanoik (PFOA) ka qenë i lidhur me mbipesha. PFOA (i njohur më mirë si Teflon) përdoret në prodhimin e enëve, si dhe në prodhimin e mobileve rezistuese ndaj njollave, mbështjellësve të ushqimit rezistues ndaj yndyrës, qeseve të kokoshkave për furrat me mikrovalë dhe materialeve të papërshkueshëm nga uji.

Si ta shmangim? Nëse tashmë keni pjata me teflon, mos u çmendni! Por, sapo të shihni gërvishtjet, menjëherë zëvendësoni enët me variante më të shëndetshme.

Nikotina

Faktet: Foshnjat që kanë qenë të ekspozuar ndaj tymit të duhanit ndërsa janë ende në bark, kanë një rrezik shumë të lartë për të lindur para kohe, dhe hulumtimet tregojnë se të njëjtat foshnje përballen me një rrezik në rritje të mbipeshës kur plaken.

Nikotina (ose nikotina në kombinim me përbërës të tjerë të tymit të duhanit) mund të ndikojë në sistemin metabolik të një fëmije (shkencëtarët nuk janë ende të sigurt se si funksionon ky mekanizëm).

Si ta shmangim? Nëse jeni shtatzënë, mos pini duhan dhe bëni më të mirën tuaj për të shmangur “kontaktin” me tymin e duhanit.

Të fundit

Të tjera nga rubrika